ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creatoarea de modă Dana Budeanu, autoarea emisiunilor Verdict Dana Budeanu și Verdict Politic, a intervenit în scandalul antisemit internațional în care este implicată Maia Morgenstern, după cum a publicat PlayTech săptămâna trecută. Dana Budeanu i-a transmis un mesaj marii actrițe a României, în urma episodului în care artista a fost amenințată cu moartea și violul printr-un mesaj ciudat trimis pe adresa de mail a Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, al cărui autor s-a dovedit a fi, potrivit unor surse de încredere din MAI, un tânăr evreu din sectorul 3 al Capitalei.

Cu toate acestea, statul actual nu a catadicsit să informeze cu privire la descoperirile organelor speciale și presa internațională, care titrează în șarje, după cum vedeți mai sus, despre „antisemitismul din România”.

De asemenea, Dana Budeanu le-a transmis un mesaj și românilor, avertizându-i că se încearcă inocularea în subconștientul colectiv a faptului că România este o țară antisemită, ceea ce nu este adevărat, susține vedeta, potrivit sursei numite.

„În ultimele două săptămâni sau trei, cred, există un plan infect prin care se induce în subconștientul oamenilor ideea cum că România, românii, ar fi un stat antisemit, respectiv o nație antisemită.

Vreau sa fac o paranteză care este dedicată Maiei. Uită-te bine la mine, îți spun un lucru. Eu sunt un om și atât. Din întâmplare sunt evreică. Bunica mea a fost deportată la 12 ani, împreună cu toată familia. Asta a fost. Sunt pe linie maternă, pe pur. Nu intra în acest joc. Tu nu ai ce să cauți în acest joc.
Tu ești o actriță, ai muncit enorm și ai ajuns foarte sus. Tu nu ești Marius Manole. Reține ce spun. Astăzi poate să ți se pară OK, că mai vorbești într-o parte și alta. Nu ești în nicio situație. Românii nu sunt o nație antisemită, Maia, și tu știi, dimpotrivă. În Israel, doamnelor și domnilor, pe stradă se vorbește românește. Suntem țara aflată, probabil, în top 5 state cu care Israelul este apropiat.”, a fost mesajul Danei Budeanu de pe Facebook reprodus de sursa citată.

De altfel ea a mai avut și un mesaj extrem de direct pe Facebook, însoțit și de textele de mai jos: „MARȘ, JAVRELOR!”, a spus Dana Budeanu, completând: „ROMÂNIA NU ESTE O ȚARĂ ANTISEMITĂ! CITIȚI ISTORIE!!!! CITIȚI ADEVĂRUL!”.

Problema, însă, de abia acum începe să se dezvolte. Pentru că jurnalistul Bogdan TIberiu Iacob de la InPolitics demonstrează cu mărturii că nici precedentul incident „antisemit” nu este tocmai „kosher”. Iar ziaristul Alexandru Căutiș atrage atenția și Maiei Morgenstern și Parchetului că postarea actriței a dat naștere unor comentarii de incitare la crimă în numele luptei contra unui antisemitism... inventat. Reproducem articolele celor doi ziariști experimentați mai jos.

 

Investigația lui Bogdan Tiberiu Iacob:

Maia Morgenstern și o dezvaluire incendiara: incidentul „Hai sa o facem jidănește” nu a existat

S-au împlinit azi 18 zile de cînd în spațiul public a explodat, pe 18 martie, primul incident antisemit îndreptat împotriva marii actrițe Maia Morgenstern, relatat de ea însăși pe Facebook și se conturează deja un imens semn de întrebare. De ce artista refuză de două-trei săptămîni, deși i s-a solicitat public asta, să dea în vileag numele autorului comentariului antisemit la adresa ei. Un răspuns simplu ar fi: pentru că sunt indicii că totul a fost o invenție a artistei.

Să reamintim faptele, pe scurt.
Pe 18 martie, marea artistă postează un text pe Facebook în care relatează un incident grav petrecut în ziua respectivă la o mare întrunire a responsabililor din cultura bucureșteană. Mai exact, puțin înaintea ședinței, unul dintre oficialii prezenți le spune altora, de față cu actrița, ”Hai să o facem așa, jidănește!”.

”Am încremenit. Ce-ați spus?
Răspunsul a venit prompt, relaxat:
Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…
Nu, nu pot accepta. Nu din partea unor oameni de cultură. Nu din partea oficialităților.
Și nimeni nu părea sa fie deranjat. Ba chiar am ajuns să mă simt eu deplasată.
Nu. Nu accept. E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur” a scris actrița, director, totodată, al Teatrului Evreiesc de Stat.

Există un element foarte interesant al poveștii.
Într-un comentariu postat la propriul material, Morgenstern furnizează un element concret al relatării:

”Nici măcar nu vorbeau cu mine. Așa, între dânșii. Iar doamna director direcția cultură PMB, nicio reacție. Nici măcar când am atras atenția”.

De aici situația devine explozivă, pentru că ”doamna director”, mai precis Liliana Fedorca, directorul direcției Cultură din Primăria Generală, e cît se poate de tranșantă și afirmă azi, pentru Inpolitics, că incidentul relatat de Maia Morgenstern nu a existat și nimeni dintre participanți nu știe de el.

Fedorca spune că ar fi reacționat din capul locului, dar nu a avut cunoștință pînă azi, cînd a aflat de la Inpolitics, de faptul că Morgenstern a făcut referire la ea.

”În ziua respectivă, la Teatrul Țăndărică din București a avut loc o dezbatere pe probleme de cultură la care au participat absolut toți directorii celor 14 teatre bucureștene aflate în portofoliul Primăriei Generale, plus cei ai Circului de stat și ai Operei Comice pentru copii. Nu am cunoștință să fi existat incidentul relatat de doamna Morgenstern, am aflat de el abia în seara acelei zile, cînd o cunoștință mi-a semnalat postarea dînsei de pe Facebook. Am luat ulterior legătura cu mai mulți dintre directorii care participaseră la întrunire și niciunul nu știa absolut nimic. Doamna Morgenstern a luat cuvîntul la acele discuții, în calitate de director de teatru, dar nu a pomenit nici atunci nimic despre incidentul de dinaintea începerii ședinței. Nu am vorbit cu dumneaei absolut deloc în acea zi, de fapt, nu am mai vorbit de ceva vreme, deci relatarea dînsei că mi-a sesizat incidentul antisemit nu e reală. Mi se pare foarte ciudată atitudinea dînsei, am să o contactez astăzi și am să îi solicit explicații, pentru că m-am trezit implicată într-un eveniment de care nimeni nu pare să aibă habar în afara doamnei Morgenstern” ne-a declarat în exclusivitate directoarea Liliana Fedorca.

Dincolo de dezvăluirile-bombă ale șefei culturii bucureștene, cel mai mare semn de întrebare în tot scandalul e de ce refuză Maia Morgenstern să facă public numele autorului gestului antisemit, o personalitate publică în mod categoric, dată fiind componența grupului care s-a reunit la Țăndărică. (Pe lista teatrelor bucureștene reprezentate la discuții de directorii lor se numără nume sonore precum Nottara, Bulandra, Masca, Odeon, Comedie, Tănase șamd)

Un refuz care o transformă din victimă a antisemitismului în complice.

Dacă e adevărat ce ne tot spun oficialii, anume că în România se înregistrează în ultima vreme o recrudesecență a antisemitismului, atunci, pentru combaterea lui trebuie să se mobilizeze întreaga societate și cu toate resursele.
Acoperirea unui mare vinovat nu e, din acest punct de vedere, nici explicabilă, nici tolerabilă.
Mai ales că, între comentariile indignate – pe bună dreptate – ale publicului la postarea sa de pe Facebook s-au regăsit și unele care exact asta îi solicitau artistei: să furnizeze nume.

Un alt mare semn de întrebare e cum se face că, de două săptămîni, niciun nume greu dintre cele prezente la întrunire, nu a confirmat public și nu și-a manifestat, la fel de public, indignarea pentru cele petrecute.

La cîteva zile după relatarea acestui eveniment, au urmat de acum celebrele amenințări cu moartea la adresa Maiei Morgenstern, soldate cu anchetă a SRI, Poliției și a Parchetului.
Unele cu cel puțin la fel de multe semne de întrebare, începînd de la vehicularea oficială a existenței a doi suspecți, dintre care unul s-a pierdut misterios pe parcurs, și terminînd cu refuzul de a-l ancheta pe cel rămas în stare de arest, deși amenințările cu moartea chiar ar fi justificat asemenea măsură. Codul de procedură penală stipulează că măsura arestării preventive se aplică, între altele, și ”pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, ori amenințarea cu asasinarea și violul la adresa unei artiste de prim rang, a familiei sale și a angajaților unui teatru chiar reprezintă o stare de pericol.

Un suspect al cărui nume presa, în mod ciudat, nu a reușit să-l afle nici pînă acum, dar s-a aflat în schimb că omul ar avea probleme psihice. Extrem de convenabil, am spune.

Una peste alta, multe pete negre în incidentele care au avut-o drept protagonistă în ultimele zile pe Maia Morgenstern, unele care ar trebui, poate, urgent ”albite”, pentru că teza așa zisei expansiuni a antisemitismului în România este extrem de periculoasă și cu posibile consecințe mai mult decît dramatice. (Bogdan Tiberiu IACOB)

George Mihaita: ”Nu am cunostinta de incidentul antisemit invocat de Maia Morgenstern” 

Marele actor George Mihăiță, director al Teatrului de Comedie din București, s-a numărat printre participanții la celebra, de acum, reuniune a directorilor de teatre bucureștene la care s-ar fi petrecut incidentul antisemit relatat de Maia Morgenstern, dar spune, pentru Inpolitics, că nu are cunoștință de existența acestuia.

”Am fost și eu la întrunirea de la Teatrul Țăndărică, din 18 martie, am stat în sală alături de maestrul Gelu Colceag, dar niciunul nu am văzut ori auzit măcar de existența acelui incident invocat de Maia și nici nu i-am auzit pe alții vorbind despre el. Dumneaei a stat pe rîndurile din față, eu eram ceva mai în spate, în mod sigur nu a invocat acel incident în luările de cuvînt pe care le-a avut, înțeleg că el se produsese puțin înaintea începerii dezbaterii. Chiar nu îmi dau seama ce ar putea fi cu povestea asta” ne-a declarat reputatul actor. Reamintim că afirmații similare, în sensul inexistenței incidentului, a făcut ieri și directoarea direcției Cultură din Primăria Generală, Liliana Fedorca. (B.T.I.)

Alexandru Căutiș: Xenofobia se combate cu xenofobie și cu invitații la crimă, doamna Maia Morgenstern?

„Pe pagina ei de Facebook actrița Maia Morgenstern a povestit cum a auzit accidental, într-o întâlnire despre teatru, pe cineva spunând altcuiva „Hai să o facem așa, jid...”. Maia Morgenstern nu dă numele celui care a zis așa ceva, nici nu povestește tot contextul. Nu spune dacă discuția auzită de ea în trecere era una jignitoare la adresa evreilor, „să facem așa, jid...” putând să se refere la ceva pozitiv. Fiind actriță la Teatrul Național doamna în cauză știe desigur că în literatură, în piese de teatru apar termeni precum „jidov”, „ovrei” etc. „Jidovul rătăcitor”, „Ovreiul de Ianke” nu sunt jigniri în lumea teatrului. Când regizorul Alexander Hausvater a spus „Sunt ca un jidov rătăcitor, dar simt nevoia unui acasă" nu a jignit pe nimeni și nici nu s-a ofuscat nimeni.

Jigniri xenofobe și invitații la crimă sunt însă reacțiile publicate pe pagina de Facebook a doamnei Morgenstern. Iată câteva:


Regizorul Mircea Cornișteanu
: "Oricine ar fi fost cel care ți s-a adresat așa, merită o flegmă între ochi și numeroase șuturi în cur și-n partea opusă, împreună cu bogate expresii neaoșe legate de rude decedate sau în viață, precum și urări de trecere pe roșu, noaptea, când un șofer beat confundă frâna cu accelerația. Eu atâta am avut de zis!"

Domnul regizor Cornișteanu așadar invită la crimă pentru o presupusă folosire în mediul teatral a unui termen care este prezent în literatură. Aceasta nu este grav deloc, nu, doamna Morgenstern? De data aceasta avem și numele celui care invită la crimă, nu ca în cazul povestirii dumneavoastră, unde nu știm cine și în ce context a folosit termenul jignitor de care spuneți.

Chris Simeon Mercurian: „Și de asta vă iubesc. Pentru cum sunteți, pentru cum v-ar plăcea să fie lumea, pentru tot ceea ce ne cereți prin mărturisirile pe care le faceți public. Mai e puțin până când și o crimă va fi încadrată la "glumă”. O nație de lași și bădărani. "

La ce nație se referă domnul acesta, doamna Morgenstern? De la un cuvânt auzit în treacăt de dumneavoastră într-o discuție neclară acceptați ca o nație întreagă să fie jignită la modul concret? Aceasta este xenofobie, doamna Morgenstern! Și dacă domnul acesta s-a referit la „nația română” este o jignire intolerabilă cu tentă rasistă, și dacă s-a referit la „nația evreiască” sau la oricare altă nație este o jignire intolerabilă cu tentă rasistă. Xenofobia este acea jignire pe criteriul națiunii! Domnul acesta, care pornind de la o incertă discuție auzită de dumneavoastră jignește o nație, nu vă mai deranjează? Acest domn spune că mai e puțin și unii ar ucide în numele unei glume. V-am pus alăturat două mesaje ale comentatorilor poveștii dumneavoastră, doamna Morgenstern, ca să observați că tocmai unul dintre comentatori este adeptul crimei.

Este cazul să vă cereți scuze, doamna Maia Morgenstern, fiindcă ați permis astfel de comentarii xenofobe și criminale pornind de la povestea dumneavoastră din auzite în lumea teatrului!”, conchide jurnalistul.