ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De când au avut loc alegerile peste Prut și jurnalistul veteran Ștefan Secăreanu a scris critic despre piruetele noului președinte Maia Sandu, ieșirile din decor ale lui Traian Băsescu, ciudățeniile lui Dorin Chirtoacă sau matrapazlâcurile unui Renato Usatâi, editorialistul ActiveNews din Basarabia a fost blocat, din nou, de cenzorii "moldoveni" ai platformei Facebook, care pot avea legătură cu SIS-ul de la Chișinău. Articolele ziaristului profesionist chipurile "Sunt împotriva standardelor comunității". E vorba de "comunitatea de informații" din spațiul CSI? Le vom publica noi.
 
 
Maia SANDU și Securitatea

Se anunță război!
Președinta aleasă Maia Sandu cheamă oamenii în stradă să își apere „votul popular din 15 noiembrie”, pentru că „regimul lui Dodon”, adică majoritatea parlamentară PSRM-Șor, are intenția de a scoate Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.
Maia Sandu califică inițiativa în cauză drept „o tentativă de uzurpare a puterii de stat”!
Acestea sunt datele problemei, cum s-ar spune.
Acum, ar fi bine să lămurim un pic lucrurile.
Până în iunie 2019, când s-a pus la cale, cu concursul direct al Moscovei, alianța de guvernare Dodon-ACUM (PAS+PPDA), Serviciul de Informații și Securitate se afla în subordinea Parlamentului!
Inițiativa ca acest Serviciu să fie scos din subordinea lui Voronin și trecut sub control parlamentar a aparținut, cu ani în urmă, grupului parlamentar al PPCD, din care făceam parte. Am fost și eu unul dintre autorii acestui proiect de lege.
Este absolut normal ca într-un stat cu regim parlamentar cum este Republica Moldova o asemenea instituție să se afle în subordinea Legislativului.
Întrebarea mea către Maia Sandu este asta:
De ce în iunie 2019, tu, Maia Sandu, împreună cu Andrei Năstase și cu toți deputații ACUM nu v-ați revoltat că SIS-ul este trecut din subordinea Parlamentului în subordinea directă a lui Dodon?
Mai mult decât atât, această „uzurpare a puterii”, cum spui tu, Maia Sandu, s-a făcut chiar cu votul vostru direct, votul deștepților de la Blocul ACUM!
Voi, cu votul vostru, în iunie 2019 și în decursul întregii voastre guvernări cu PSRM, i-ați dat lui Dodon toată puterea: ați ales-o pe Z. Gtreceanâi în fruntea Parlamentului, l-ați pus pe V. Țurcan în fruntea Curții Constituționale, i-ați dat SIS-ul, Ministerul Apărării etc, etc.!
Guvernul tău, Maia Sandu, le-a permis rușilor să-și înnoiească și să-și completeze comandamentul trupelor lor militare staționate ilegal la Tiraspol!
Cu permisiunea ta, Maia Sandu, și a ministrului de Interne, A. Năstase, a fost organizată, după mulți ani de zile, vizita ministrului rus al Apărării, S. Șoigu, la Tiraspol, vizită care a avut un rol determinant în consolidarea prezenței militare rusești în Republica Moldova.
De ce, oare, nu v-a apucat atunci revolta?
De ce ați sfidat atunci opinia publică care vă implora să nu faceți acest pas?
De ce, pentru a-i intra în voie lui Dodon și lui Putin, ați ajuns până acolo încât Guvernul de sub conducerea ta, prin gura ministrului vostru de Externe, a calificat războiul de la Nistru din 1992 declanșat de Moscova împotriva Republicii Moldova drept război civil, adică un banal conflict intern provocat de mesajul proromânesc al unora?
Atunci, când erai cu Kozak și Dodon, de ce nu ai scos oamenii în stradă să aperi „votul popular” de la parlamentare?

Cum a fost dat SIS-ul pe mâna rușilor în schimbul sprijinirii Guvernului Maia Sandu de către PSRM

V-ați aruncat în capul meu pentru că am îndrăznit s-o critic pe Maia Sandu în legătură cu problema Serviciului de Informații și Securitate pe care ea, în calitate de președinte nou ales, și-l revendică de la Dodon!
Pe marginea faptului în cauză trebuie să mai adaug încă niște lucruri, după mine, foarte importante, principiale, aș zice.
Vorba este că chestiunea controlului asupra unei instituții strategice cum este Serviciul de Informații și Securitate a fost, acum un an și jumătate, în iunie 2019, obiect de discuție la masa de întâlnire dintre Maia Sandu și Andrei Năstase, pe de o parte, și trimisul de atunci al Moscovei, Dmitri Kozak , pe de altă parte!
Maia și cu Năstase au negociat trecerea SIS-ului sub controlul lui Dodon, adică al Moscovei, în schimbul votului de susținere pentru Guvernul Sandu din partea PSRM-ului!
Singura și cea mai importantă instituție de informații și securitate a fost pusă sub control străin cu bună știință de către cei doi mari opozanți, Maia și Năstase, care fac astăzi act de eroism din revendicarea aceleiași instituții de la Dodon.
M-am revoltat, public, atunci, în 2019, așa cum mă revolt și astăzi!
Pentru că ceea ce a facut Maia Sandu, alături de A. Năstase, atunci când la întâlnirea cu Kozak și Dodon din iunie 2019 au bătut palma cu aceștia trecând SIS-ul sub controlul lor, nu este o simplă greșeală, cum însearcă să o interpreteze mulți binevoitori care nu obosesc să comenteze sub postările mele!
Pasul Maiei (și al lui Năstase) de a fi mers la întâlnire cu Kozak pentru a bate palma cu el în vederea unei alianțe cu Dodon, adică cu Moscova, sub pretextul luptei cu corupția, este altceva: este act de înaltă trădare!
Adică, trădare de țară!
Cum să dai tu SIS-ul pe mâna rușilor în schimbul sprijinului de a guverna?
Cum să negociezi tu securitatea statului cu ocupantul care-și ține ilegal trupele pe teritoriul tău și-ți provoacă de treizeci de ani separatismul teritorial?!
Iată de ce eu nu cred în „eroismul” ăsta gălăgios al Maiei după ce majoritatea populației a votat-o să exercite cea mai importantă funcție în stat, inclusiv cei care nu și-o doresc în această funcție dar au votat-o pentru a scăpa de un idiot ca Dodon!
Iată de ce eu cred că această pupăză presedinte, Maia Sandu, ar trebui trasă la răspundere, alături de Dodon, pentru înaltă trădare!
Îmi prezint scuzele mele în fața celor cărora nu le vor fi, din nou, pe plac sinceritățile mele.
Asta este realitatea și eu nu am ce să vă fac!

Alegeri anticipate pentru Renato Usatâi și consolidarea partidei rusești

Maine iese si Renato Usatai la protest, si el vrea alegeri anticipate!
Va dati seama ce vor insemna în noul Parlament 17% ale lui Usatai sau chiar mai mult, plus cele ale lui Shor, plus desigur procentele lui Dodon!
Partida rusească va avea deja voturile necesare pentru modificarea Constituției!
Atenție mare la ce ne pregătește spiritul revoluționar neomarxist al protestelor Maiei!