ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Icoana Maicii Domnului Iordănița a fost adusă, joi dimineața, la Catedrala Patriarhală din București, spre închinare credincioșilor, scrie Basilica.ro.

Înainte ca icoană să se întoarcă la așezământul românesc din Țara Sfântă, aceasta va fi așezată spre închinare în paraclisul din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă din București. La manifestarea religioasă vor avea posibilitatea să participe și angajați ai instituției.

Timp de peste 30 de ani, icoana s-a aflat în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos.

Potrivit părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, „în anul 1967 a început un război, cunoscut în istorie ca războiul de 6 zile, între Israel și o coaliție a țărilor arabe vecine, din care făcea parte și Iordania. Valea Iordanului, unde se află și schitul românesc, a fost grav afectată, acolo având loc operațiuni militare. În fuga lor din fața bombelor, părinții călugări au salvat anumite odoare sfinte, printre care și icoana Maicii Domnului Iordănița”.

În urma izbucnirii conflictului armat din anul 1967, biserica Schitului Românesc și clădirea care adăpostea chiliile viețuitorilor au fost deteriorate devenind nelocuibile, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis. Autoritățile israeliene au minat terenul (au fost plantate aproximativ 3.800 de mine) și au ridicat un gard de demarcație. În prezent, regiunea este declarată zonă militară închisă, pe o distanță de 5 km de la râul Iordan spre interiorul țării, accesul făcându-se doar sub escortă militară.

Foto: Basilica.ro