ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce ministrul Muncii anunță dublarea salariilor, iar programul de Guvernare specifică tăieri de impozite și taxe, jurnalistul Sorin Avram întreabă în Cotidianul de unde va avea Executivul resurse pentru a-și pune planurile în realitate, în condițiile în care „statul nu s-a apucat să sape după aurul de la Roșia Montana, nici să exploateze gazele de șist de pe terenurile pentru care sătenii de la Pungești s-au bătut cu jandarmii”, iar „dacă or fi pungi de petrol în Marea Neagră, acestea zac neatinse, iar uraniul de la Crucea este pe terminate și mina urmează să fie închisă”.

„În ciuda promisiunilor făcute, companiile chineze nu pompează miliarde de dolari în autostrăzi și în căi ferate, iar investițiile americane lipsesc cu desăvârșire. Investițiile serioase, nu cele de pe urma cărora rămân bani pentru un hamburger și un pahar de Cola. Mercedes-ul nu și-a deschis fabrică la Slatina, iar Volvo nu s-a apucat să producă caroserii la Buhuși. România nu exportă energie electrică în Italia, iar conductele pentru transportul gazului metan din Est către Vest continuă să ocolească țara noastră. România nu mai exportă tractoare în Egipt, oțel în Sudan, mobilă în Finlanda și utilaje petroliere în Orientul Mijlociu, pentru că nu mai produce. România este un punct mic pe harta industriei IT, iar aparatura medicală performantă nu se produce nici la Jimbolia, și nici la Medgidia”, scrie Sorin Avram într-un editorial.

Jurnalistul explică cum experiența anilor precedenți a demonstrat că România nu poate fi un aspirator cu un motor puternic pe care să-l bagi în priză și să absorbi fonduri europene, iar „DNA-ul se laudă cu depășirea planului la arestări, dar este incapabil să-ți arate vreun leu confiscat din miliardele furate”.

De asemenea, pune probleme investițiilor scăzute făcute de sectorul public, firmele private care pierd lucrări și, astfel, contribuțiile lor la bugetul de stat și la bugetele locale sunt mai scăzute.

„Și-atunci, de unde bani pentru nebunia declanșată de Guvern în sistemul retribuțiilor? De unde atâția bani pentru măririle de pensii și de salarii? De unde, PSD-ule? Doar nu ți-ai pus bogații partidului să-și doneze averile”, încheie editorialistul.