ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte american și-a expus proiectul prin care pot fi învinși Joe Biden și Democrații, redresată economia și combătută instabilitatea mondială.

Într-un amplu interviu difuzat pe platforma Real America’s Voice, Donald Trump a declarat că primul pas al planului său este recăpătarea controlului Republicanilor asupra a cel puțin uneia dintre Camerele Congresului, la alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie 2022.

Astfel, s-ar putea crea un bastion pentru a bloca agenda lui Biden.

„Este foarte, foarte trist când văd ce se petrece. Frontiera (cu Mexicul) este un dezastru. Nu mai suntem respectați. Liderul țării noastre nu mai este respectat deloc. Joe Biden nu mai este respectat deloc.”

Trump a adăugat:

„Este foarte trist să văd ce se întâmplă cu America noastră măreață. Însă ne putem reveni.”

Al 45-lea președinte al SUA a spus că este tot mai încrezător că Republicanii pot recâștiga controlul asupra Camerei Reprezentanților la alegerile din toamnă, însă șansele din Senat sunt diminuate de șeful minorității, Mitch McConnell.

McConnell este un dușman al lui Trump și a jucat de multe ori în favoarea Democraților.

Fostul președinte a respins pentru prima oară o idee vehiculată public de mai multă vreme: aceea de a candida pentru un post de congresmen în toamnă, apoi de a fi ales președinte al Camerei Reprezentanților, poziție din care și-ar putea croi mai ușor drum spre Casa Albă.

„Nu doresc așa ceva... Mulți vorbesc despre asta. Nu este ceva care să mă intereseze.”

În schimb, Trump a rezumat punctele slabe ale Democraților, care pot fi exploatate de Republicani pentru a-i învinge:

„Nu au carte de alegător, taie finanțarea poliției, orașele sanctuar, armată slabă, creșterea taxelor, lipsa independenței energetice. Toate acestea sunt lucruri pe care noi le-am făcut.”

În stilul său laconic, Trump a conchis:

„Prost la religie (libertatea credinței). Prost la Al Doilea Amendament (dreptul de a purta arme). Prost la petrol.”

Întrebat ce soluții are pentru redresarea situației economice a țării, Trump a oferit o lecție de economie aplicată care ar trebui citită cu atenție și la București. Soluțiile sunt la îndemână.

Trump a declarat că inflația galopantă, despre care observatorii afirmă că ar putea atinge 10%, poate fi redusă prin creșterea producției de petrol și gaze și prin reducerea costurilor energetice care afectează totul, de la transport la producția alimentară.

„Trebuie să combatem inflația, ceea ce se poate face mult mai ușor decât cred unii”, amintind că, în perioada în care era președinte prețul galonului de benzină scăzuse la 1,87 dolari.

„Este foarte important să se ieftinească energia”, a explicat Trump. „Astfel, și alte părți componente ale inflației se vor reduce.” Inclusiv prețurile la alimente.

Fostul președinte a atacat programul economic al lui Joe Biden, amintind că în unele state prețul galonului de benzină a ajuns la aproape 5 dolari și că oamenii nu mai găsesc în magazine mărfuri disponibile cu puțin timp în urmă.

Trump a vorbit și despre criza lanțurilor de aprovizionare:

„Să vă dau un exemplu despre ce se întâmplă cu aprovizionarea? Mergi la magazin și nu au pâine, ca într-o țară din lumea a treia. Nu au mărfuri. Mergi să cumperi ceva la Tiffany, mergi să cumperi ceva la magazinul de materiale de construcții, nu au mărfuri. Chiar și mie îmi zic, când comand materiale pentru construcții sau altceva, că durează nouă luni până să ajungă, când altădată erau disponibile pe loc.”

Trump a abordat și subiectul crizei de la frontiere. El a afirmat că multe țări au eliberat prizonieri care acum au imigrat în Statele Unite, dar a recunoscut că o astfel de criză nu se poate rezolva doar prin securizarea frontierei, așa cum a făcut în timpul mandatului său.

El a spus că trebuie rezolvată și chestiunea numărului uriaș de persoane care au intrat și se află ilegal în țară.

„Trebuie să închidem imediat frontiera. Și trebuie să expulzăm o mulțime de oameni, deoarece mulți au venit din închisorile altor țări.”

Și a adăugat:

„Nu e vorba doar de câteva țări, inclusiv Mexicul de care am tot vorbit. Acum sunt vreo 140 de țări. Unii spun că nu au știut că sunt atât de multe. Vin puhoaie. Aproape toate țările și-au lăsat deținuții să vină în Statele Unite. De ce nu ar veni? E foarte scump să ții deținuții în închisori, și oricum nu îi mai doresc.”

Trump a spus că lecția pe care a învățat-o din primul mandat este că singurul instrument util pentru a rezolva problema imigranților este de a opri ajutorul pentru țările de origine, până când acestea își iau cetățenii imigrați ilegal înapoi.

„Vorbești să îi ia înapoi, sunt cu miile. Țările lor spun nu. Atunci spui: OK. Atunci nu le vom mai da bani acestor țări. Nu o să vă mai dăm sute de milioane. Atunci ei o să spună: Sigur că da. Ne face plăcere să îi luăm înapoi.”

În ceea ce privește fraudele electorale cărora le-a căzut victimă în 2020, Trump a spus că acestea pot fi combătute după modelul adoptat de statele Texas și Florida: carte de alegător obligatorie, eliminarea voturilor absenților, eliminarea voturilor celor care nu au cetățenie și o supraveghere polițienească mai puternică.

În privința problemelor de politică externă, Trump a repetat că nu crede că Putin ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost președinte.

„Am vorbit cu Putin despre asta. Îl știu pe Putin foarte bine. Am vorbit cu el despre o mulțime de lucruri. Am vorbit și despre Ucraina, pentru că știam că o vrea. Dar știa că nu o poate face. Nu cu mine.”

Trump a declarat că retragerea dezastruoasă a lui Biden din Afganistan în vara trecută l-a încurajat aproape cu siguranță pe Putin să meargă mai departe decât intenționa inițial și să invadeze Ucraina. Dar nu se aștepta la o asemenea rezistență internă.

„Cred că știu ce s-a petrecut: Putin se afla la frontieră, avea 200.000 de oameni și negocia. Se gândea că o să facă o afacere bună. Și apoi a văzut ce s-a întâmplat în Afganistan. Atunci și-a zis: Frate, tipii ăștia sunt niște incompetenți. Să intrăm. Nu știa de ce forță o să se lovească acolo.”

Întrebat dacă s-ar baza pe alianța Quad (Dialogul de Securitate Cvadrilateral, formată din Australia, Japonia, India și Statele Unite) pentru a forma un fel de NATO în Pacific, cu scopul de a contracara ascensiunea Chinei în zonă, Trump a sugerat că actualul NATO și-ar putea extinde misiunea.

„Ei bine, cred că acest NATO ar trebui poate să se implice el însuși”, amintind că a obligat țările membre să își sporească cheltuielile de apărare.

„Eu sunt cel mai bun lucru care i s-a întâmplat Alianței, pentru că am pus (țările) să plătească. Deci NATO are acum mult mai mulți bani.”

În ciuda faptului că a conturat o agendă foarte clară a măsurilor care trebuie luate pentru ca America să devină Mare încă o dată, Donald Trump a declarat că va lua o decizie definitivă în privința unei noi candidaturi la prezidențiale abia după ce va vedea ce se întâmplă în alegerile din luna noiembrie a acestui an.

El a afirmat că cele două scrutinuri, din 2022 și 2024, reprezintă un test crucial pentru tipul de țară în care americanii vor trăi zeci de ani de acum încolo.

„Nu avem presă liberă. Nu mai avem libertate de exprimare reală. Este foarte rău, foarte periculos. Aceste alegeri vor fi critice pentru țară.”