Din pensia de 500 de lei, o bunică a donat 10 mii de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. O altă bunică face un gest la fel de impresionant, care o aduce în atenția presei. Mama Marghiolița, la cei 86 de ani, are o pensie care depășește cu puțin 600 de lei. Cu toate acestea, bătrâna din Vaslui a reușit să ridice un monument de peste 100 de milioane de lei. Asta în timp ce autoritățile române nu au fost în stare să reabiliteze un monument, ridicat tot în memoria soldaților români care au pierit în Primul Război Mondial, din orașul Ismail, din Ucraina.

Ce-i drept, au ajutat-o și nepoții cu bani. Dar acum toți sunt mândri de crucea ridicată în memoria eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial, informează observator.tv.
 
La 21.06.1941 a început războiul, urmând zile și nopți de groază... Iunie, 1941, un regiment românesc se îndrepta spre zona Țiganca pentru a intra în bătălie împotriva rușilor. În stânga Prutului, un avion rus l-a distrus în întregime. Reprezintă doar unul dintre motivele pentru care Mama Marghiolița, așa cum o știu localnicii, a vrut să ridice monumentul.

„În timpul războiului, când eram de 10 ani, în 44, când s-a instalat armata rusească în sat la noi, a prins mulți nemți. Și i-a strâns pe toți grămadă în fața satului și i-a așezat la rând, i-au pus să sape groapa, asta am văzut cu ochii mei. Când i-au împușcat, au căzut singuri în groapă”, își amintește bătrâna.

Alți tineri din localitatea natală a Mamei Marghiolița au pierit pe diferite câmpuri de bătalii, de la Stalingrad până în Munții Tatra. În memoria tuturor, bătrâna a făcut un efort incredibil și a ridicat monumentul de pe marginea șoselei, între Fălciu și Copăceana.
- A fost greu să...?
-A fost cam greu. Nu-mi pare rău, cum să-mi pară rău? Nu, am pus cu toată inima și cu toată dragostea. 

Un alt monument, ridicat tot în memoria soldaților români care au pierit în primul război mondial, a fost reabilitat în această toamnă de autoritățile ucrainene din orașul Ismail, din fonduri proprii. Monumentul "Vulturul", astăzi un simbol al comunității române din sudul Ucrainei, ajunsese într-o stare avansată de degradare.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews