ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Vizita de adio" a Angelei Merkel la Kremlin, vineri, va marca sfârșitul uneia dintre cele mai vechi și mai complexe relații politice din Europa, „o luptă tensionată” de 15 ani între cea mai în vârstă persoană de stat a Europei și principalul antagonist al blocului, Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Deși „profund tensionată”, relația lor nu s-a rupt niciodată. Cancelarul german ar fi fost neîncrezător față de fostul ofițer KGB încă de la prima apariție a acestuia în 2001 în fața Bundestagului, unde a făcut curte deputaților într-o germană fluentă, în timp ce făcea apel la unitate împotriva terorismului internațional.

Cei doi nu s-au simțit niciodată foarte confortabil în conversații, fie că erau în germană sau în rusă. Ambii lideri formidabili, stilurile lor politice contradictorii și neîncrederea viscerală unul față de celălalt au făcut ca summiturile lor să fie o vizionare captivantă.

"Niciun alt politician de pe scena mondială nu a reușit să se înțeleagă atât de prost pe o perioadă atât de lungă de timp ca acești doi", scria ziarul german Süddeutsche Zeitung într-un articol înainte de summitul de vineri.

Au existat și jigniri personale, cum ar fi un incident din 2007, când Putin i-a permis labradorului său Koni să se apropie de Merkel, care se teme de câini. "Înțeleg de ce trebuie să facă acest lucru - pentru a dovedi că este bărbat", a declarat ea unui grup de reporteri după aceea. "Îi este frică de propria slăbiciune".

Și totuși, în timp ce mulți din vest au încercat să-l izoleze pe Putin, ea și Emmanuel Macron din Franța au îndemnat națiunile UE să mențină un dialog direct cu liderul rus. Pe măsură ce intră în amurgul mandatului său, aliații președintelui rus cred că Merkel va căuta un progres în discuțiile privind conflictul din Ucraina atunci când se va întâlni cu Putin vineri.

Însă nu este clar ce posibilități de cooperare există. Dialogul de la Minsk - discuțiile de pace păstorite în mare parte de Merkel între Ucraina, Germania, Franța și separatiștii susținuți de Rusia în sud-estul Ucrainei - se află în impas.

Alți critici o consideră pe Merkel mult prea blândă cu Rusia. Ultima ei vizită are loc în momentul în care Nord Stream 2, o conductă care leagă Rusia de Germania, se apropie de finalizare. Conducta, care va permite Rusiei să livreze gaz direct în Germania și să ocolească alte țări pe care le folosește în prezent pentru tranzit, a pus pe jar Europa de Est.

Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, a calificat conducta drept "o armă puternică oferită Rusiei". Acesta ar fi fost "surprins" și "dezamăgit" după ce SUA și Germania au anunțat că au ajuns la un acord pentru a permite ca gazoductul să continue.

Angela Merkel a declarat că Germania va răspunde dacă Rusia va folosi amenințarea cu întreruperea gazului pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei, iar duminică este programată o vizită la Kiev, în ceea ce pare a fi o încercare de a risipi îngrijorările. Consiliul Atlantic, un grup de reflecție care critică puternic Rusia, i-a cerut acesteia să se folosească de această vizită pentru a "respinge pretențiile imperiale ale Rusiei asupra Ucrainei".

Este probabil ca Merkel să formuleze altfel lucrurile atunci când se va întâlni cu Putin pentru ultima dată în calitate de cancelar, săptămâna aceasta. Ea a declarat că îl provoacă direct pe președintele rus în privat, adăugând: "Când vine vorba de critici la adresa lui, nu mă abțin".

Dar apelurile ei pentru discuții directe cu Putin, susținute și de Macron, se confruntă din ce în ce mai mult cu o reacție negativă în UE, unde unii consideră că liderul rus nu poate fi luat în considerare.

"În general, avem o mulțime de conflicte cu Rusia care, din păcate, fac ca relația noastră să fie foarte dificilă", a declarat ea în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg la începutul acestui an. "Cu toate acestea, sunt o persoană care spune că trebuie să vorbim întotdeauna".