ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Managerul Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța, Stela Halichidis, a acordat un interviu în exclusivitate, la emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3, în care a povestit cum, timp ani de zile, a înaintat solicitări prin care cerea instalație de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și autorizație de securitate în caz de incendiu. Stela Halichidis, a izbucnit în lacrimi când a fost intrebată de reporterul Antena 3, Sabrina Preda, cum se simte știind că, în spitalul condus de ea, au murit, vineri, 7 oameni în incendiul din secția ATI.

„Simt o enormă durere. Ca și cum toată muncă mea...mi-am distrus viață, carieră, tot, de-a lungul anilor, de când a început pandemia, să salvăm oamenii și parcă totul ar fi fost în zadar. Omenește nu cred că se putea face mai mult decât am făcut eu. M-am dedicat trup și suflet acestui țel. Acum s-a întâmplat această nenorocire, dar atrag atenția că se poate întâmpla oriunde, la orice spital din țară care are oxigen. 

Nu știu ce este de făcut, dar trebuie ajutați managerii. Am vrut, în nenumărate rânduri, să îmi dau demisia, pentru că știam în ce m-am băgat, dar am vrut să conduc această minunată echipa medicală pe care o am, și am reușit până acum. În acest moment, asta s-a întâmplat. Îmi pare nespus de rău pentru că au murit oamenii. Restul se rezolvă, dar viețile oamenilor nu”, a spus printre lacrimi managera spitalului.

Stela Halichidis a prezentat dosarul cu solicitări trimise de-a lungul anilor, către instituțiile abilitate, prin care cerea montarea unei instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, dar și autorizație de securitate în caz de incendiu.

„Aviz de securitate la incendiu există, pentru că spitalul este vechi și nu a necesitat autorizație de securitate la incendiu. Dar am întreprins toate măsurile necesare pentru a obține această autorizație, în nenumărate rânduri, și în actuală guvernare și în fosta guvernare. 

Am trecut, pe lista de investiții, necesitatea unei centrale de semnalizare la incendiu și autorizație la incendiu. Din 2019 am început cu solicitarea, pentru că am simțit pericolul, odată cu începerea pandemiei, odată cu instalația de oxigen care s-a întins în tot spitalul.

Acest risc există în toate spitalele care au oxigen. Ne-am preocupat pentru instalația de oxigen să funcționeze în parametrii optimi. Am mentenanță la tot. Acest control, care s-a întâmplat după Piatra Neamț, ne-a semnalat niște deficiențe pe care le-am remediat, și am transmis către ISU adresa în care am spus că s-au remediat toate, imediat după aceea. Și aici sunt solicitările cu notele de fundamentare prin care am cerut, ani la rând, o instalație de detecție de incendiu și obținerea autorizației de incendiu.”

Florin Cîțu a cerut demiterea managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și l-a demis pe președintele ANMCS, după incendiul din secția ATI. 

Premierul Florin Cîțu, expert în demiterea de miniștri, a anunțat vineri că a cerut demiterea managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și l-a demis pe președintele ANMCS, după incendiul de la secția ATI.

„Am luat două decizii. L-am sunat pe domnul primar și i-am cerut să o demită din funcție pe doamna manager a Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța. De asemenea, am semnat ordinul de demitere a președintelui ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate)”, a anunțat, vineri, Florin Cîțu.

După cum am relatat mai sus, managera spitalului susține că a făcut cereri repetate pentru montarea unei instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, dar și autorizație de securitate în caz de incendiu, cereri la care instituțiile abilitate nu au binevoit să dea curs. La rândul său, președintele ANMCS, Vlad Berbecar, se apără spunând că tot Cîțu e cel care a suspendat prin ordonanță de urgență, încă din aprilie 2021, vizitele de evaluare din spitale, după care același Cîțu l-a demis pe motiv că nu a întreprins vizitele tocmai suspendate prin ordonanța guvernului. 

Din aceste afirmații rezultă că vinovatul moral pentru situație nu este vreun țap ispășitor local, ci chiar șeful guvernului, cel grabnic tăietor de capete de miniștri, manageri sau șefi. Cum Cîțu nu este decât o interfață a lui Iohannis, lanțul responsabilităților ar putea duce mai sus de cabinetul prim-ministrului, până la Cotroceni. Este concluzia pe care o trage și Mediafax într-o amplă analiză, intitulată Secțiile ATI din 3 mari spitale din țară au luat foc, fără ca nimeni să fie responsabil. De ce dezastrul din spitalele românești este patronat direct de președintele Klaus Iohannis.

„Președintele a convocat două șe­din­țe după incendiul de la Piatra Neamț cu directorii spitalelor și spe­cia­liști electricieni, însă nu s-a întâm­plat nimic în urma intervenției sale. Întâl­nirile de la nivel înalt între Iohannis și electricieni și ingineri me­canici au efecte doar pe hârtie, în con­textul în care în unitățile medi­cale nu se schimbă nimic. Astfel, Iohannis este direct responsabil de dezastrul din spitalele care ard, în condițiile în care s-a implicat în modernizarea circuitelor electrice și de gaze din spitale, dar concret nu a făcut nimic.
 
„Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii", a spus Klaus Iohannis vineri, după incen­diul de la Constanța. Iohannis deține funcția de șef al statului din 2014. Mai mult, pre­șe­dintele s-a limitat la a trans­mite un mesaj scris prin inter­mediul site-ului pre­ședin­ției, fără a ieși public în con­fe­rință de presă, având în vedere că, du­pă Colectiv, in­cendiile din spitale sunt cele mai mari tragedii care s-au în­tâmplat în România în ultimii zece de ani.
 
Fără vreun rezultat sau soluții după tragedia de la Piatra Neamț din noiembrie 2020, dar cu aceleași pro­bleme ale spitalelor românești, vechi de zeci de ani, cu instalații elec­tri­ce și de oxigen depășite, pacienții intră în adevărate capcane”, este concluzia trasă de Georgiana Mihalache pentru Mediafax. 

Afirmația că România este un stat eșuat făcută de președintele care și-a câștigat al doilea mandat „pentru o Românie normală” ne spune multe despre persoana lui Klaus Iohannis.