Mănăstirea nemțeană Paltin Petru-Vodă anunță că micul altar din paraclisul aflat în interiorul stăreției care a ars sâmbătă noapte nu a fost afectat de flăcări, obiectele de cult și veșmintele Sfintei Mese fiind intacte, potrivit Basilica.ro

Printr-o postare pe Facebook reprezentanții mănăstirii aduc mulțumiri celor ce au contribuit la stingerea flăcărilor și recuperarea bunurilor. De asemenea, maicile mulțumesc lui Dumnezeu pentru această încercare sperând să poată transforma „tot răul în mai bine”.

„Mănăstirea noastră a trecut prin clipe dramatice în urma incendiului din noaptea de 4 spre 5 ianuarie, care a afectat aproape în întregime clădirea stăreției. Mulțumim tuturor celor ce au fost alături de noi în aceste momente de încercare, în primul rând echipei de pompieri care au intervenit în mod exemplar în stingerea incendiului violent, stopând astfel riscul extinderii focului la celelalte clădiri din apropiere.
 
De asemenea mulțumim localnicilor și turiștilor din zonă care în chip jertfelnic au participat alături de noi, la recuperarea mai multor bunuri, dintre care mai multe icoane de valoare și sfinte moaște, ce spre bucuria noastră, au rămas intacte și neatinse de flăcările mistuitoare.
 
Mulțumim mai ales Domnului pentru această încercare și nădăjduim să putem transforma tot răul în mai bine. În toate aceste momente de îndurerare, Domnul ne-a bucurat cu harul Său, arătându-ne printr-o minune preaslăvită că Harul lui Dumnezeu nu poate fi biruit de niciun foc potrivnic, iar cei ce ne punem nădejdea în Domnul vom trece prin foc nearși. Micul altar din paraclisul aflat în interiorul stăreției a rămas în chip minunat neatins de flăcări, păstrând intacte sfânta masă, sf. Evanghelie, Sf. Cruce și toate vesmintele ce impodobeau altarul Domnului. Atașăm spre mărturie câteva imagini. Amintim binefăcătorilor care doresc să contribuie la refacerea clădirii, datele de contact prin care pot ajuta: https://www.paltin-petruvoda.ro/manastirea/donatii/”, se spune în mesajul postat pe Facebook.
 
În urma incendiului izbucnit sâmbătă, 5 ianuarie 2020, au fost distruse mansarda și acoperișul stăreției (aproximativ 500 mp) și au ars cărți, plante medicinale, mai multe obiecte de mobilier și de cult.

Focul ar fi pornit de la coșul de fum neprotejat termic față de un material combustibil. Maicile de la Petru-Vodă se aflau la slujba de seară, astfel că nici o persoană nu a fost surprinsă de flăcări înăuntru.