ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Conflictul sângeros din Siria și violențele provocate de jihadiștii organizației Statul Islamic au afectat și Maaloula, la nord de Damasc. Aproape toți creștinii au părăsit localitatea, doar musulmanii rămânând în oraș. Victimă a  terorii instituite în acești ani de ISIS a căzut și cunoscutul ansamblul monastic ce datează din secolul IV, unde se află Mănăstirea „Sfânta Tecla”. Deși multe măicuțe au rămas pentru a ajuta zecile de copii orfani, mulți dintre ei musulmani, rebelii islamiști au răpit în 2013 mai multe monahii, ducându-le în Liban. Ulterior, acestea au fost eliberate în 2014, cu sprijinul președintelui Bashar al-Assad.
 
Acum, Mănăstirea Sfânta Tecla din Maaloula, singura zonă din lume în care se mai vorbește încă limba aramaică, urmează să fie redeschisă.
 
Preafericitul Părinte Ioan al X-lea al Antiohiei a vizitat săptămâna aceasta așezământul monahal pentru a verifica stadiul lucrărilor de restaurare, scrie basilica.ro.

Ansamblul monastic ce datează din secolul patru a avut de suferit din cauza conflictului armat din Siria, urmând ca în viitorul apropiat să fie redeschis împreună cu orfelinatul adiacent, a declarat pentru Agenția de știri Basilica preotul Gheorghe Costea, preotul comunității ortodoxe române din Siria.

Mănăstirea „Sfânta Tecla” se află în nordul Damascului, la 65 de kilometri și la o altitudine de 1.600 m.

În anul 2013, stareța mănăstirii, Pelaghia Sayyaf, împreună cu 11 monahii, a fost răpită de membri ai ISIS, fiind eliberate un an mai târziu.
 
Localitatea Maaloula este singura din regiune în care se mai vorbește limba aramaică, pe care a rostit-o Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru conservarea limbii aramaice vorbite, aici s-a înființat în 2006 o școală în care se poate învăța acest grai.