ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mariana Nicolesco: „Atmosfera plină de entuziasm, dăruire, progresele șiperformanțele remarcabile ale multora dintre tinerii participanți la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, pe care le-am oferit la Brăila între 25 și 31 iulie justifică pe deplin cuvintele multora dintre ei care spuneau că în sfârșit am revenit la viață!”

În acest spirit a fost celebrat un sfert de veac de manifestări extraordinare dedicate memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée și gloriei Artei Sacre a Cântului, manifestări unanim recunoscute drept unice în lume, la care au luat parte de-a lungul anilor aproape 3000 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente. Neprețuită mărturie istorică este caietul-program de 40 de pagini, cuprinzând texte edificatoare și peste 60 de fotografii color.

După pauza de doi ani impusă de pandemie, un elan extraordinar, forța și aspirațiile spre sferele cele mai înalte ale artei s-au manifestat cu o formidabilă vitalitate și bucurie, în aspirația spre perfecțiune fiecare arie, fiecare măsură fiind reluate, sub îndrumarea Marianei Nicolesco, ori de câte ori era necesar.

Luni 25 iulie. Reuniți în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1861, tinerii artiști veniți la Master Classsunt salutați cu căldură de Mariana Nicolesco, de Primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, și de Președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac.

Vineri 29 iulie a avut loc prima întâlnire cu publicul a participanților la Master Classes. Aplauze și ovații nesfârșite au salutat prezența Marianei Nicolesco și senzaționalele sale interpretări ale capodoperelor cântate de Hariclea Darclée, Toscade Puccini, La Traviatade Verdi și La Wallyde Catalani. Ea a prezentat apoi filmul evenimentelor Darclée din 1995 încoace, urmat de comentariile formulate de Dr. Stephan Poen. Au entuziasmat apoi extraordinarele interpretări ale pianistului Matei Varga, anume venit de la New York, propunând surprinzătoare muzici de salon din epoca legendarei noastre soprane. Serata s-a încheiat într-o încântare generală cu Recitalul tinerilor artiști participanți laMaster Classes, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici, Peter Kolcsar și… Matei Varga. Au cântat soprana Christine Razec, baritonul Sebastian Balaj, mezzosoprana Ramona Bolojan, tenorul Alexandru Nagy, sopranele Miruna Iancu și Milița Pantin.

29 iulie 2022: După interpretările extraordinare ale unor capodopere puțin cunoscute de Gershwin și de compozitorul cubanez Ernesto Lecuona, contemporani ai Haricleei Darclée, pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru celebrarea unui sfert de veac al evenimentelor dedicate legendarei soprane, în prezența Marianei Nicolesco, îl acompaniază cu binecunoscuta-i iubire pentru vocea umană pe baritonul Sebastian Balaj interpretând Chageons proposdin ciclul de lieduri compus de George Enescu pe versuri de Clément Marot 

Sâmbătă 30 iulie întreaga Brăilă a fost cuprinsă de euforia Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării, reunind ca de obicei mii și mii de iubitori ai muzicii, veniți să-i aplaude din nou în marele repertoriu pe laureații Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, anume reuniți pentru memorabila celebrare, soprana Silvia Micu, mezzosopranele Oana Andra și Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru, baritonul Silviu Mihăilă și basul Iustinian Zetea, cu toții strălucind sub bagheta Maestrului Marco Balderi în fruntea Orchestrei Festivalului Darclée și a Corului Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner. Au fost interpretate, după Oda Bucurieide Beethoven, azi Imnul Europei, capodopere de Mozart, Rossini, Mendelssohn Bartholdy, Offenbach, Gershwin, Bizet, Johann Strauss și Verdi.

30 iulie 2022: Mariana Nicolesco intonând împreună cu "zmeii” săi faimosul Brindisi din La Traviata de Verdi în finalul Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării urmărit cu pasiune de mii și mii de spectatori

În fine, ziua de duminică 31 iulie a însemnat, cu Gala Master Class, un adevărat maraton liric, ca întotdeauna, afirmarea în fața publicului, a zecilor de participanți la ediția 2022 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, interpretând de-a lungul a șase ore de minunată muzică nu mai puțin de 26 arii de operă, uneori de operetă și chiar… celebre pagini de music hall!

31 iulie 2022:Îndrumați de Mariana Nicolesco, mezzosoprana Florentina Soare și tenorul Adrian Dumitru în scena Tu qui Santuzza din operaCavalleria Rusticana de Mascagni

Săptămâna magică a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco tinerelor speranțe ale artei cântului din țara noastră, adevărată sărbătoare a "revenirii la viață”, reprezintă un punct de pornire decisiv și garanția succesului acestora la ediția din anul viitor a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care își anunță de pe acum prezența tineri artiști din întreaga lume.