ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe manifestații pro-palestiniene au avut loc în campusurile universitare din America. Poliția newyorkeză a arestat marți seara zeci de manifestanți pro-palestinieni ascunși într-o clădire academică din campusul Universității Columbia și a îndepărtat o tabără de protest pe care școala Ivy League a încercat să o desființeze timp de aproape două săptămâni, transmite Reuters.

La scurt timp după ce poliția s-a deplasat în campus, președinta Universității Columbia, Minouche Shafik, a dat publicității o scrisoare în care a cerut ca poliția să rămână în campus cel puțin până la 17 mai - la două zile după absolvire - „pentru a menține ordinea și a se asigura că taberele nu sunt restabilite”.

În decurs de trei ore, campusul a fost curățat de protestatari, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, adăugând că au fost efectuate „zeci” de arestări.
 
 
La începutul operațiunii poliției, în jurul orei 21.00 ET, mulțimi de polițiști cu cască au mărșăluit în campusul de elită din partea superioară a Manhattanului, un punct central al mitingurilor studențești care s-au extins în ultimele zile la zeci de școli din SUA, exprimând opoziția față de războiul Israelului în Gaza.

„Îl evacuăm”, au strigat ofițerii de poliție.

La scurt timp după aceea, un șir lung de ofițeri a urcat în Hamilton Hall, o clădire academică în care protestatarii au pătruns și au ocupat-o în primele ore ale dimineții de marți. Polițiștii au intrat pe o fereastră de la etajul al doilea, folosind un vehicul de poliție echipat cu o scară.

Studenții care se aflau în fața sălii au huiduit poliția cu strigăte de „Rușine, rușine!”.

Polițiștii au fost văzuți încărcând zeci de deținuți într-un autobuz, fiecare cu mâinile legate la spate prin legături zip, întreaga scenă fiind luminată de luminile intermitente roșii și albastre ale vehiculelor de poliție.

„Palestina liberă, liberă, liberă, liberă”, au scandat protestatarii în fața clădirii. Alții au strigat „Lăsați studenții să plece”.

„Columbia va fi mândră de acești studenți peste cinci ani”, a declarat Sueda Polat, unul dintre studenții negociatori pentru Columbia University Apartheid Divest, coaliția de grupuri studențești care a organizat protestele.

Ea a declarat că studenții nu reprezintă un pericol și a cerut poliției să se retragă, vorbind în timp ce ofițerii îi strigau ei și altora să se retragă sau să părăsească campusul.

REVENDICĂRI DE PROTEST

Protestatarii au cerut trei revendicări de la Columbia: dezînvestirea de la companiile care sprijină guvernul Israelului, o mai mare transparență în finanțele universității și amnistie pentru studenții și profesorii sancționați disciplinar din cauza protestelor.

Președintele Shafik a declarat săptămâna aceasta  Columbia nu va renunța la finanțele din Israel. În schimb, s-a oferit să investească în sănătate și educație în Gaza și să facă mai transparente participațiile de investiții directe ale Columbia.

În scrisoarea sa publicată marți, Shafik a declarat că ocupanții de la Hamilton Hall au vandalizat proprietatea universității și au încălcat proprietatea publică, iar protestatarii din tabără au fost suspendați pentru încălcarea proprietății publice. Anterior, universitatea a avertizat că studenții care au luat parte la ocuparea Hamilton Hall riscă să fie exmatriculați academic.

Ciocniri violente au izbucnit miercuri  și în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA) între protestatari pro-palestinieni și un grup de contramanifestanți, potrivit unei transmisiuni video în direct furnizate de un post de televiziune american.
 
 
Ziarul studențesc Daily Bruin de la UCLA a declarat că susținători ai Israelului au încercat să dărâme o tabără de protest pro-palestinian din campusul universitar

Poliția a răspuns la cererea de sprijin a cancelarului UCLA, Gene Block, a declarat Zach Seidl, viceprimarul pentru comunicare al Los Angelesului, pe X.

Atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului de către militanții Hamas din Gaza și ofensiva israeliană care a urmat asupra enclavei palestiniene, au declanșat cea mai mare revărsare de activism studențesc din SUA de la protestele antirasiste din 2020.

Imagini aeriene ale postului de televiziune KABC, afiliat ABC, au arătat oameni care mânuiau bâte pentru a ataca scândurile de lemn ridicate ca baricadă improvizată pentru a proteja protestatarii pro-palestinieni, unii dintre ei ținând pancarte sau umbrele. 
 
Protestele pro-Palestina continuă și în alte părți ale lumii.
 
În Georgia, de pildă, forțele de securitate au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva protestatarilor din fața parlamentului marți seara târziu, intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind „agenții străini”, considerat de opoziție și de națiunile occidentale ca fiind autoritar și de inspirație rusă.
 

Martorii oculari ai Reuters au văzut cum unii ofițeri de poliție i-au atacat fizic pe protestatari, care au aruncat cu ouă și sticle în ei, înainte de a folosi gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare pentru a-i forța pe manifestanți să părăsească zona din fața clădirii parlamentului construită în stil sovietic.

Levan Khabeishvili, liderul celui mai mare partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a postat o fotografie pe X cu fața însângerată și cu un ochi vânăt. Un oficial al partidului a declarat pentru Reuters că Khabeishvili a fost bătut de poliție după ce a dispărut din centrul orașului Tbilisi.

După ce au fost dispersați din parlament, aproximativ două mii de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard Rustaveli din Tbilisi, baricadându-l cu mese de cafenea și coșuri de gunoi. Unii au strigat „sclavi” și „ruși” către poliție.

Mai devreme, poliția antirevoltă a folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să împiedice legislatorii să părăsească intrarea din spate a parlamentului.

Președintele georgian Salome Zourabichvili, un dușman declarat al guvernului ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe X că represiunea a fost „total nejustificată, neprovocată și disproporționată” și că protestele au fost pașnice.