ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A venit și ziua în care toate noțiunile de teorie cu privire la proximitatea unei ideologii totalitariste, care militează pentru un control absolut asupra intimității cetățenilor, încep să contureze realitatea în care trăim. Cine ar fi crezut că acele zvonuri „conspiraționiste” cu privire la pandemia Covid-19 își vor demonstra veridicitatea atât de curând? Iată-ne ajunși în miezul întâmplărilor cu valențe mitologice, un univers paralel realității, în care vaccinurile apărute pe piață și livrate omenirii cu forța, capătă proporția unor zeități puternice, gata să ofere bolnavilor „apa dătătoare de viață”. 

Aberațiile se țin lanț și atacă cu tact fiecare instituție a acestui stat. Sistemul medical este presat din toate părțile să se vaccineze pentru „binele tuturor” și să înțeleagă, o dată pentru totdeauna, că medicii sunt modelele celorlalți. Universitățile de medicină nu sunt nici ele scutite de aceste povești mitologice. Aici se află esența firului narativ și ca prin minune, tinde să ofere cititorilor un final fericit: studenții se vaccinează în masă! Nimeni nu cârtește, ba chiar își manifestă loialitatea față de acest politeism al dozelor de vaccin succesive. 

În orice caz, problema care ne frământă nu este mitologia, ci atentatele insistente la adresa libertății celuilalt. Drepturile omului tind să fie amenințate, apoi condamnate la o dispariție lentă și sigură. 

Profesorii din mediul universitar încep prin a-și expune propriile opinii cu privire la soluționarea pandemiei și sfârșesc toți cu același deznodământ radical: „Vaccinați-vă acum, altfel o sa fiți nevoiți până la finalul anului să o faceți. Toate drumurile duc în aceeași direcție.”

Discriminarea plutește în aer, având o concentrație sesizabilă la fiecare pas. Pentru a participa la stagiile practice desfășurate în spitale, suntem constrânși să ne vaccinăm, altfel vom suporta consecințele. Din păcate, aceeași stare a lucrurilor se întâlnește și în alte facultăți din țară.

Situația se agravează de la o zi la alta și mulți ne întrebăm cum va arăta soluția. Cert este că în România încă există studenți care au înțeles ilegalitatea acestor fapte, studenți care au anticipat pericolul ireversibil ce va urma. Toți acești tineri au cultivat sentimentul incontestabil că a lupta pentru un scop nobil este cea mai îndreptățită atitudine. Fiind în același gând, și-au adunat cu curaj forțele pentru a se uni într-o singură voce. 

Au început demersurile pentru a da în judecată acele universități din țară care constrâng accesul studenților la educație. Lupta nu a fost una ușoară, nedreptățile ținându-se lanț pentru a împiedica orice mișcare studențească de amploare.

Kolumbán Lilla, studenta Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, mi-a povestit felul în care au decurs lucrurile în orașul ei. Dorindu-și să cunoască tinerii care împărtășesc aceeași viziune cu ea, Lilla a încercat să își transmită mesajul către grupurile studențești din care făcea parte, dar cuvintele i-au fost cenzurate. Lupta nu s-a sfârșit aici; ea împreună cu câțiva colegi și-au dus mai departe țelul, creând un afiș prin care invitau studenții cu aceleași principii să se adune. Din nou, afișele i-au fost cenzurate atât la nivel de universitate, cât și în majoritatea orașelor unde a dorit să le publice. Destul de logic! Primăriile trebuie să susțină campania pro-vaccinare, nu pot primi alte orientări. Lilla povestea cum pentru a primi aviz, un angajat de la o primările i-a spus că e nevoie să scoată din text cuvintele „teste” și „vaccin”.

În cele din urmă, plângerea lor a ajuns în instanță, iar universitatea a retras hotărârile cu privire la accesul studenților în facultate pe baza vaccinului sau a testelor antigen. Au reușit să facă această mișcare înainte de a ajunge să se stabilească termenul de judecată, iar acum studenții se bucură de egalitate în băncile facultăților.

„Curaj ne dă convingerea lăuntrică a faptului că facem ceea ce trebuie făcut pentru apărarea libertății”, spunea ea. 

Lilla și colegii de la Cluj ne-au oferit un exemplu autentic de demnitate! Curajul cu care ei au mers înainte în ciuda presiunilor externe este dovada vie a faptului că încă mai există nădejde.