ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:50 PSD nu va vota o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile, a anunțat, joi, președintele interimar al formațiunii, Marcel Ciolacu.



„Este exclus ca Partidul Social Democrat să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile. Mai exact, colegii mei au venit cu câteva propuneri clare către Guvernul României, respectiv că vor veni cu cererea de încuviințare a stării de alertă să cuprindă în primul rând redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID care nu au avut niciun fel de pacient în ultimele 30 de zile, exclus continuarea procedurii de achiziții publice fără licitație sau angajări privind derogare de la lege. În schimb, considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măști în spații închise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și, nu în ultimul rând, distanțarea socială", a precizat Ciolacu, citat de Agerpres.
 
Știrea inițială

PSD, ALDE și Pro România au anunțat deja că nu vor vota în Parlament pentru prelungirea stării de alertă. Nici UDMR nu consideră că sunt motive pentru a vota prelungirea stării de alertă.
 
Liderii PSD se reunesc miericuri, de la ora 12 00, pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, cu câteva ore înainte de ședința de guvern care ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă. În termen de 5 zile, hotărârea trebuie adoptată de Parlament, iar în cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul.
 
„Starea de alertă nu trebuie prelungită în toată țara, ci eventual doar acolo unde apar noi focare de coronavirus”, declară la RFI senatorul PSD, Daniel Zamfir. El spune că nu trebuie blocată o țară întreagă și pune la îndoială eficiența măsurilor luate până acum de autorități.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a criticat și anunțul șefului statului: ”Să plecăm de la situația în care ne aflăm astăzi, neîncrederea care plutește astăzi în opinia publică, în legătură cu eficiența în continuare a acestor măsuri. Eu cred că putem să facem un lucru foarte concret și anume acolo unde apar situații de genul ăsta, eventuale focare, putem lua măsuri concrete acolo, Guvernul poate decide, dacă la Suceava sau în altă zonă apare așa ceva, să instituim acolo niște măsuri concrete și să nu ținem blocată o țară întreagă, pentru că nu numai portul măștii este în discuție aici, sunt multe alte măsuri, majoritatea cu caracter economic, pe care le blocăm astăzi”.

Daniel Zamfir pune la îndoială eficiența măsurilor luate până acum de autorități pe fondul coronavirusului: ”E și vorba aici de încredere și de eficiența măsurilor. Ținem mall-urile închise, dar putem călători cu avionul. Adică suntem mai siguri într-un avion decât într-un spațiu comercial uriaș? Nu putem să intrăm în biserică, dar putem să intrăm în magazine? E obligatoriu să purtăm mască și președintele României face apel la responsabilitate, dar am văzut cu toții chermeza din biroul domnului Orban, unde zeci de persoane s-au perindat pe acolo, în disprețul tuturor, nerespectând nici o regulă”.