ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși erau programate să aibă loc pe 28 iunie, alegerile locale ar putea fi amânate până în octombrie-noiembrie, sub pretextul stării de alertă și al restricțiilor epidemiologice. PSD a elaborat un proiect de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali până la toamnă, potrivit Mediafax.

Legea propusă de PSD prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie. De la validarea rezultatului până la depunerea jurământului mai e nevoie de 15 zile pentru îndeplinirea procedurilor legale.

Președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a făcut apel la celelalte forțe politice, în urma deciziei CCR, să poarte negocieri pentru a se ajunge la un consens în ceea ce privește alegerile locale. Potrivit proiectului legislativ elaborat de PSD, alegerile de primari ar trebui să aibă loc la jumătatea lunii octombrie.

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a optat pentru luna septembrie ca perioadă optimă, potrivit Mediafax. Aceasta a declarat, sâmbătă, la Antena3, că data alegerilor locale ar trebui să fie stabilită împreună cu medicii, care știu cel mai bine când pot fi chemați românii la vot, astfel încât să nu fie puși în pericol. 

Social-democrații mai cer ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, nu de Guvern, cum se întâmplă în prezent. Totodată, aceștia ar dori reducerea la jumătate a numărului de susținători necesari pentru depunerea candidaturilor.  

Datele dorite de liberali pentru desfășurarea alegerilor locale sunt 27 septembrie sau 4 octombrie.

CCR a decis, miercuri, că atât Ordonanța Guvernului privind mandatele aleșilor locali, cât și legea prin care Parlamentul și-a derogat atribuția de a stabili data localelor, sunt neconstituționale. Judecătorii au cerut ca cele două puteri, legislativă și executivă, să ajungă la colaborare constituțională.