ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 10 ordonanțe militare, ministrul de Interne Marcel Vela este chemat în Parlament să dea explicații în legătură cu măsurile luate în starea de urgență. Comisia de apărare a Camerei Deputaților dorește să știe de ce a permis ca românii să plece la muncă în zonele roșii din străinătate. În plus, parlamentarii plănuiesc să ceară detalii cu privire la motivele care au stat la baza unora dintre măsurile controversate adoptate în timpul pandemiei, potrivit Antena3.

Audierea ministrului Vela în fața Parlamentului este programată pentru miercurea viitoare, a anunțat luni liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

”În data de 6 mai, Comisia de Apărare și Biroul Permanent al Camerei l-au invitat pe domnul Vela să dea explicații, nu despre povestea gecii de piele pe care am văzut că o povestește cu plăcere, ci despre de ce a modificat o Ordonanță Militară ca să trimită la export români la cules de sparanghel. Ce obligație are domnul Vela sau alți membri ai Cabinetului de s-au grăbit să trimită oameni în zone roșii, de ce România este cel mai mare exportator de forță de muncă în plină pandemie și de ce nu s-a asigurat nimeni că românii care au fost acolo nu au minime condiții de trai?”, a afirmat Simonis.

Membrii comisiei îi vor mai invita pe secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, pe șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, și pe Bogdan Enescu - împuternicit inspector general al Jandarmeriei

”Până la data de 17 aprilie, 1.500 de muncitori sezonieri din România au ajuns în Germania cu zboruri charter. Până la începutul lunii mai sunt planificate încă 15 zboruri charter cu muncitori sezonieri către Germania și Marea Britanie, din București, Iași și Cluj Napoca. Persoanele care au plecat ca muncitori sezonieri nu au fost testate, neștiindu-se nimic despre posibilitatea de a fi infectate cu noul coronavirus. Mai mult, unii dintre ei au început să povestească despre condiții de cazare care nu asigură igiena minimă, cu atât mai puțin distanțarea socială, pe care și Germania o implementează pe teritoriul său”, se spune în scrisori expediate săptămâna trecută de Avocatul Poporului  din România ministrului federal al Muncii din Germania, Hubertus Heil, și președintelui Comisiei pentru petiții din Parlamentul german, Marian Wendt, în care solicită lămuriri despre situația muncitorilor români sezonieri în actualul context epidemic.