ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:00 Marcel Vela a venit cu precizări după ce îndemnase oamenii să sune la 112 dacă văd pe cineva strănutând, fără să poarte mască. Ministul de Interne, Marcel Vela, spune că declarația controversată a fost preluată trunchiat: „Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal”. El spune că se referea strict la cazul în care o persoană infectată își dă jos masca și strănută, contribuind astfel la răspândirea bolilor.

.„La gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii să aibă mască. Dacă, în vagon, unul dintre indivizii care vrea să facă rău își dă masca jos intenționat și infectează. Era discuția despre un infectat care intră în metrou și își dă jos masca. Nu e un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale. Penal e când intenționat cineva bolnav intră la metrou cu mască, iar în vagon și-o dă jos și strănută intenționat", a precizat ministrul la Digi24.    Întrebat cum vor proceda persoanele care sunt asimptomatice, ministrul Vela a răspuns: „Dacă are mască și strpănută nu se întâmplă nimic. Dacă a intrat la metrou se presupune că avea mască pentru că la intrare este verificat”.  
 
Știrea inițială

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a vorbit într-o intervenție online despre pandemie, răspunzând unor întrebări legate de ce va fi după 15 mai,  când România va ieși din starea de urgență și va intra în stare de alertă. Minstrul de Interne a explkicat în ce condiții se vor putea da amenzi: „Dacă nu aveți mască, dacă o societate nu își decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, daca se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi și pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat”, a precizat Vela, potrivit Mediafax.

Ministrul a afirmat că decizia a fost luată în contextul în care cetățenii au arătat faptul că nu își mai doresc să stea în casă, iar autoritățile se bazează pe responsabilitatea acestora.

„Se bazează în primul rând pe evoluția pandemiei din România. Adică oamenii au fost responsabili. Măsuratoarea a fost făcută la mijlocul lunii aprilie, de Paște, si de 1 mai. Acum în 15 mai nu am inregistrat un boom, o explozie a cazurilor. Suntem într-un platou destul de firesc al situației epidemiologice. Se putea merge cu un pas înainte în gestionarea tuturor problemelor de la nivel național. În același timp, există și o saturație, o așteptare extrem de mare din partea populației. Nu e ușor să ții copiii în casa, persoanele peste 65 de ani. Sunt două luni în care oamenii au fost eroi” , a declarat ministrul.


În ceea ce privește călătoria în mijloacele de transport în comun, Marcel Vela a declarat că cel puțin la metrou vor fi polițiști care vor veghea ca oamenii să aibă mască

„La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112, dacă cineva nu are mască și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știinta. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască” , susține Marcel Vela.

”Deocamdată, discuția a fost doar de metrou, nu am avut o discuție ți cu transportul public în comun. Ține de autoritațile locale. Probabil vom gasi soluții. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată țara pe ideea că oamenii sunt de rea credință. Cred ca se vor liniști când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea și măsuri coercitive foarte transparente", a mai spus Vela.