ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un val de indignare a izbucnit luni seară în Marea Britanie după ce miniștrii au confirmat planurile de vaccinare a tuturor copiilor britanici de peste 12 ani începând de săptămâna viitoare - mulți experți și părinți avertizând că acest lucru ar putea duce la intimidarea elevilor nevaccinați și chiar la dezbinarea familiilor, arată The Daily Mail.

Părinți, experți și sindicate din învățământ au avertizat luni cu privire la tensiunile din școli după ce Marea Britanie a aprobat planurile de a le administra vaccinuri Covid copiilor sănătoși cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, aceștia având ultimul cuvânt de spus în privința vaccinării.

Aproximativ 3 milioane de tineri sub 16 ani ar urma să să fie vaccinați începând de săptămâna viitoare, după ce Chris Whitty, consilierul medical principal al guvernului britanic, a aprobat luni această măsură, susținând că aceasta ar ajuta la prevenirea apariției unor focare în sălile de clasă și a unor perturbări suplimentare ale educației în această iarnă.  

Dozele vor fi administrate în mare parte prin intermediul programului existent de vaccinare în școli și se va solicita acordul părinților. Dar copiii vor putea să treacă peste decizia părinților lor în cazul unui conflict, dacă sunt considerați suficient de maturi și competenți, ceea ce a stârnit revoltă în rândul părinților.

Părinții furioși s-au opus vehement măsurii prin care decizia s-ar lăsa în seama unor copii mici, care „nu pot decide nici măcar ce vor la ceai”, darămite în privința unui vaccin, care prezintă riscuri de efecte secundare, cum ar fi miocardita.

Profesorul Simon Clarke, un microbiolog de la Universitatea din Reading, care este în favoarea vaccinării copiilor, a avertizat că, dacă le-ar da tinerilor ultimul cuvânt, elevii ar putea fi constrânși de colegii lor să se vaccineze.

El a declarat pentru MailOnline: „Cred că va genera conflicte... S-ar putea ajunge la o situație în care o minoritate, care va fi probabil cea nevaccinată, să fie intimidată și exclusă de alți copii”.

Într-o încercare de a liniști temerile, ministrul pentru vaccinuri, Nadhim Zahawi, a confirmat, în timpul unui discurs în Camera Comunelor, planurile de a oferi o singură doză de vaccin Pfizer copiilor din școli, urmând ca decizia privind o a doua doză să fie luată anul viitor.

El le-a spus parlamentarilor: „Indiferent de decizia luată, ei (copiii) trebuie să fie susținuți”, insistând pe „siguranța” vaccinului la copii, spunând că acesta a fost „aprobat în unanimitate” de ofițerii medicali șefi din Marea Britanie.

„Vom acționa acum cu același simț al urgenței pe care l-am avut în fiecare etapă a programului nostru de vaccinare”, a adăugat el.

La doar câteva ore după anunț, directorii de școli au dezvăluit că au primit deja scrisori din partea unor grupuri de presiune care amenință cu acțiuni în justiție dacă școlile vor participa la un program de vaccinare a copiilor sub 16 ani.   

Sindicatul cadrelor didactice, NAHT (National Association of Head Teachers), a cerut asigurări urgente că medicii vor fi responsabili pentru îngrijorările legate de consimțământ și vaccinare, și nu școlile, situație ce ar putea genera tensiuni cu părinții. 

Grupul de campanie pentru drepturile copiilor UsforThem a declarat că are nevoie de o „garanție de fier” din partea guvernului că toți părinții vor avea ultimul cuvânt de spus cu privire la vaccinarea copiilor lor. 

Profesorul Whitty a dezvăluit că elevii vor putea trece peste decizia părinților lor dacă vor trece o „evaluare a competenței” efectuată de medicul însărcinat cu administrarea vaccinului. 

Comunitatea științifică este împărțită în ceea ce privește vaccinarea copiilor sănătoși împotriva Covid, deoarece virusul prezintă un risc extrem de scăzut pentru ei. Chiar grupul consultativ al biroului primului ministru (No10) a declarat la începutul acestei luni că imunizarea copiilor sănătoși sub 16 ani ar aduce doar un beneficiu „marginal” pentru sănătatea lor, insuficient pentru a recomanda o campanie masivă de vaccinare în rândul lor.

Decizia a fost lăsată la latitudinea profesorului Whitty și a ofițerilor medicali șefi din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Prezentând decizia de a merge mai departe cu acest demers, în cadrul unei conferințe de presă susținută pe Downing Street, profesorul Whitty a declarat că „în mod cert, nu există în acest moment niciun plan” de vaccinare a copiilor cu vârsta sub 12 ani. Copiilor nu li se va administra o a doua doză până când nu vor fi disponibile mai multe date privind miocardita.

Dr. Renee Hoenderkamp, un medic de familie și mamă din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică (NHS), a acuzat autoritățile că „au renunțat la știință” prin faptul că au continuat cu introducerea vaccinului în școli, în ciuda faptului că grupul consultativ al No10 a decis că vaccinurile oferă doar un beneficiu „marginal” pentru sănătatea copiilor. VIDEO: