ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima campanie națională de vaccinare anti-COVID-19 din Europa a început marți, 8 decembrie, în Marea Britanie. Deocamdată, aceasta nu este obligatorie și se concentrează pe oamenii în vârstă de peste 80 de ani, potrivit DW.com. Premierul Boris Johnson a vizitat Spitalul „Guy și Sf. Toma” din Londra, spital universitar din cadrul Sistemului Național de Sănătate (N.H.S.) și centru de vaccinare anti-coronavirus.

„Astăzi încep primele vaccinări împotriva COVID-19 din Marea Britanie. Mulțumesc Sistemului Național de Sănătate, tuturor cercetătorilor care au lucrat atât de intens la dezvoltarea acestui vaccin, tuturor voluntarilor - precum și tuturor celor care au respectat regulile pentru a-i proteja pe ceilalți. Împreună vom învinge”, a scris premierul britanic într-o postare pe Twitter, în care cita pagina NHS England conținând prezentarea primei persoane din lume - bunicuța Maggie, 90 de ani - care s-a vaccinat cu produsul elaborat de Pfizer/BioNTech.  

O postare mai târziu, premierul Johnson afirma într-un videoclip că „a fost ceva incredibil să văd cum primul vaccin aprobat clinic este injectat în brațele pacienților din Londra, în timp ce vaccinarea se derulează simultan pe tot cuprinsul Marii Britanii. După cum știți, țara noastră urmează să primească circa 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Însă principalul e că deși acesta e un moment deosebit de important, totuși nu e sfâșitul, oamenii nu-și pot permite să-și relaxeze disciplina și să înceteze să respecte regulile elementare - spălarea mâinilor, acoperirea feței și păstrarea distanței - deoarece, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Londra, de exemplu, observăm că îmbolnăvirea începe să crească din nou, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-am depus. De aceea, este absolut vital să menținem disciplina și să continuăm informarea pe măsură ce distribuim vaccinul”, a declarat, marți, Boris Johnson.

Deși în Marea Britanie se pretinde că vaccinarea nu ar fi obligatorie, dar aceasta se desfășoară deja la scară națională, peste Ocean administrarea vaccinului anti-COVID-19 ar putea fi obligatorie din start. Legislativul statului New York a înregistrat vineri un proiect de lege prin care se propune un amendament la Legea Sănătății Publice în vederea dispunerii de către Guvern a administrării vaccinului COVID-19 la toți cetățenii, cu excepția celor scutiți din motive de sănătate, constatate de un medic profesionist. 

Articolul 21 din Legea Sănătății Publice este amendat pentru a i se adăuga un nou punct, al optulea, care să facă referire la noul coronavirus. Pe scurt, punctul 8 spune că programul statal de vaccinare va începe să fie derulat de îndată ce un vaccin anti-coronavirus va fi aprobat de Centrul pentru Evaluare și Cercetare Biologică al FDA și de grupul de lucru consultativ în domeniul clinic al statului New York. După ce aceste două structuri „vor fi aprobat siguranța și eficacitatea vaccinării anti-COVID-19 și planurile de promovare și distribuire a unui asemenea vaccin au început în urma programului guvernamental de administrare a vaccinării, dacă autoritățile de sănătate publică stabilesc că locuitorii statului NY nu dezvoltă suficientă imunitate la COVID-19, ministerul va dispune vaccinarea tuturor persoanelor sau a grupurilor de persoane care, potrivit datelor clinice, sunt dovedite a fi apte pentru administrarea unui asemenea vaccin. Orice individ care a primit o scutire medicală de la un profesionist autorizat în domeniul medical nu va fi obligat să primească vaccinul COVID-19 și va fi exclus de la cerințele acestei secțiuni”, se arată într-un proiect de lege al Legislativului Statului New York. 

După cum ActiveNews a relatat anterior, Organizația Mondială a Sănătății consideră că vaccinarea anti-coronavirus nu va fi obligatorie, însă nu este sigur că această poziție va fi menținută în timp, având în vedere că organizația și-a mai schimbat punctele de vedere și despre eficacitatea purtării măștilor sau teoria transmiterii virusului de către asimptomatici.