ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marea Britanie va reloca în România, cel puțin temporar, zeci de migranți reținuți timp de ani de zile într-o tabără de pe o insulă militară secretă administrată de UK și SUA în Oceanul Indian, relatează BBC, citat de Știripesurse.
  

Marea Britanie a oferit zeci de migranți blocați, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, o mutare temporară în România.

În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe Diego Garcia după ce barca lor a avut probleme. Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”.

Oferta de a veni în România, făcută marți migranților de către oficialii britanici de pe insulă, a fost făcută după ce Regatul Unit a anunțat că predă Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia. Baza militară, însă, va rămâne pe insulă.

BBC a obținut luna trecută un acces fără precedent la Diego Garcia pentru a asista la o audiere în instanță cu privire la reținerea ilegală a grupului într-o mică tabără împrejmuită, care este păzită de compania privată de securitate G4S. O hotărâre în acest caz este așteptată în curând. Guvernul britanic a susținut că convenția privind refugiații nu este în vigoare la Biot deoarece aceasta este „distinctă din punct de vedere constituțional” de Regatul Unit, deși este administrată de Ministerul de Externe din Londra.

În schimb, administrația Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamilii ar putea fi returnați în Sri Lanka sau dacă li s-ar acorda protecție internațională - care, potrivit ONU, este similară statutului de refugiat.

Vorbind cu migranții din tabără marți dimineață, comisarul interimar al Biot, Nishi Dholakia, a declarat că guvernul britanic a luat în considerare cererea anterioară a administrației Biot, dar a decis în schimb să „facă oferte diferite pentru persoane diferite”. „Unii oameni vor primi oferte de a merge într-o altă țară sigură, iar alții vor primi o ofertă de întoarcere voluntară. Vreau să vă asigur că acest anunț nu înseamnă că cineva va părăsi insula imediat. Veți avea cu toții timp să analizați oferta și pașii următori.”, a adăugat comisarul interimar al Biot.

Migranților - atât de pe insulă, cât și din Rwanda - ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiilor din tabără cu copii, li se va oferi transferul într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România, în timp ce guvernul britanic continuă să caute o „soluție durabilă” - au declarat migranții pentru BBC. Li s-a spus că vor rămâne în centrul din România timp de până la șase luni.
Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit mutarea în România a descris-o ca fiind „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant aflat acolo a spus că a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.

MAI dezminte

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public BBC: Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă, Biroul Informare și Relații Publice, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări este abilitat să comunice următoarele:

Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora.

Precizăm că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională și relocarea ulterioară a acestora, semnat la București, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională.

Prin CTU Timișoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională și relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni. CTU este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională. În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.

Toate cheltuielile ocazionate de șederea pe teritoriul României a refugiaților din CTU sunt suportate de către UNHCR”, a transmis MAI.