Există pe lumea asta o specie bizară de cuvântătoare ce simt nevoia, probabil dintr-un impuls exhibiţionist, să-și expună public părerile, neavizaţi și neîntrebaţi. Se erijează în deţinătorii adevărului suprem și știu tot despre absolut orice, de la soarele din miezul pământului și până la graniţa de nord a universului.
FOTO: stiripesurse.ro
 
 
Lucian Mîndruţă e un exponent de seamă al acestei specii. Fără a avea argumente de ordin știinţific sau măcar logic, fără minime documentări prealabile, el rostogolește periodic în spaţiul virtual bulgări de înţelepciune ce declanșează adevărate avalanșe de opinii.

August 2015: „Emigrează pentru că n-au reușit să ajungă dictatori în ţările lor”

Priceput în toate, ca orice părerist veritabil, Mîndruţă toacă acum, cu sârg, subiectul refugiaţilor. „Criza refugiaţilor va sfârși prin a distruge Europa și tratatele ei de liberă trecere dacă Europa nu va ieși din naivitate”, anunţa el, apocaliptic, pe facebook, într-o postare din 26 august. „Aceștia nu sunt refugiaţi politici. Puţini fug doar să-și scape viaţa. Destui dintre ei sunt oameni pentru care un război e doar o scuză pentru a forţa o graniţă în speranţa unei vieţi mai bune. Sunt refugiaţi economici. Şi încă din modelul cu cele mai mici șanse: oameni care cred că ţara (și nu tu însuţi) te ajută să te îmbogătești. Sau măcar să trăiești decent. (...) Nu e vorba decât în puţine cazuri despre persecuţie”, știe sigur Lucian Mîndruţă. „E vorba despre o migraţie, marea migratie a oamenilor care au eșuat. E marea invazie a ţărilor care n-au fost în stare (pentru că dictatura, lipsa de libertate economică, șpagă și furt) să-și construiască altceva decât armate. Care acum se luptă între ele. E în același timp un test: își vor aduce aminte conducatorii Europei soarta Romei, jefuită de barbari? Pentru că asta se întâmplă acum: un jaf lent al unor cohorte pogorâte peste Europa în căutare de ajutor de șomaj sau (eventual) slujbe pentru care nimeni n-are nici o calificare”. 

Astăzi, încântat și impulsionat de cele 1500 de like-uri primite, Mîndruţă recidivează și scrie: 

„Dacă Occidentul și-a batut joc de arabi și africani și asiatici prin politica colonialistă, de ce oamenii ăștia încearcă să emigreze tot în ţările foștilor lor stăpâni?

a. pentru că sunt masochiști

b. pentru că n-au reușit să ajungă dictatori în ţările lor, singurul job cu adevărat mișto pe acolo

d. pentru că n-au citit la timp blogurile stângii europene, care explică cât de îngrozitor de imoral e să fii bogat și deștept.

b. pentru că de fapt colonialismul a însemnat civilizare (chiar dacă la pachet cu exploatare câteodată). Şi oamenii chiar vor civilizaţie.

 
Răspunsul corect contează pentru proba de BAC de la anul, din Mozambic. Mulţumesc!”

E cool omul, nu? E erudit, are umor și inteligenţă afectivă. De fapt, Mîndruţă e doar un ipocrit sadea!

Mai 2010 : „Dacă vrei să fii ajutat la un moment dat, trebuie să-i ajuţi şi tu pe alţii”

Ȋn urmă cu 5 ani, aflat într-un serios declin de imagine, Mîndruţă a acceptat să joace rolul unui refugiat. Adică, al unui om aflat în situaţia celor de care el face acum mișto, criticându-i. „Lucian Mîndruţă va trăi, timp de doua zile, ca un refugiat, el urmând să stea într-un cort, fără acces la căldură sau apă curentă, și cu porţii de mâncare limitate, în cadrul unei campanii de informare a Consiliului European” scria, la 17 mai 2010, www.cancan.ro. „Experimentul la care va lua parte și Lucian Mîndruţă face parte din cea de-a treia fază a campaniei de informare «Labirintul Uman», lansată de Departamentul Consiliului European pentru ajutor Umanitar la București”.

„Am să încerc să simulez viaţa unui refugiat, în primul rând ca să văd și eu cum este, dar și ca să îndemn alţi oameni - tineri și mai puţin tineri - să încerce experienţa voluntariatului, împreună cu CE, cu ONG-uri”, declara Mîndruţă în mai 2010.
 
El povestea atunci jurnaliștilor de la Cancan că va dormi într-un pat de campanie instalat în Parcul Herastrău, într-un cort al Crucii Roșii, unde va avea doar un sac de dormit și o carte electronică.

„Dacă vrei să fii ajutat la un moment dat - Doamne fereşte să avem şi noi vreun necaz! -,trebuie să-i ajuţi şi tu pe alţii”, declara același Mîndruţă și pentru România Liberă. „Vrem să le trezim oamenilor spiritul comunitar. Am intrat în UE şi în lume, suntem într-un fel responsabili pentru ce se întâmplă aici”, aclama el, stând pe patul de campanie, într-o geacă groasă, cu steagul UE pe braţ.

Când a fost sincer Mîndruţă?

a. în mai 2010, când a făcut figuraţie în Herăstrău

b. în august 2015, când a făcut trafic pe facebook

c. niciodată, pentru că o reclamă trebuie doar să vândă produsul, nu să fie sinceră

d. întotdeauna, pentru că Mîndruţă ar putea scrie despre sinceritate, în aceeași zi, două postări care s-ar contrazice între ele.

Răspunsul corect chiar nu mai contează...