ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pelerinii și credincioșii iubitori de sfinți vor putea participa joi, 24 octombrie, începând cu ora 12, la tradiționala procesiune „Calea Sfinților”. Anul acesta, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, aducător de sfinți în cetatea Bucureștilor, îl are împreună-rugător pe Sfântul și Dreptul Lazăr, ale cărui cinstite moaște vor fi aduse de Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului. Pe toată perioada desfășurării pelerinajului, până în 28 octombrie, credincioșii pot participa la un program liturgic bogat, transmite Ziarul Lumina al Patriarhiei Române:

Procesiunea „Calea Sfinților” va porni din două locuri din centrul Capitalei, cu două coloane: una de la Catedrala Patriarhală și alta de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, având ca punct de întâlnire Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Prima coloană va purta în procesiune moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală - str. Patriarhiei - bdul Regina Maria - baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii), informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. 

A doua coloană va pleca de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: str. Bibescu Vodă - baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii). 

La baza Dealului Patriarhiei va avea loc un moment important al evenimentului, întrucât celor două coloane li se va adăuga delegația condusă de Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, care va aduce moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr, urmând ca acele două coloane reunite, împreună cu oaspeții din străinătate, să urce spre Catedrala Patriarhală, la Altarul de vară, unde clericii și pelerinii vor fi întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. 

După acest moment, toate raclele cu sfintele moaște vor fi așezate spre închinarea credin­cioșilor la „Baldachinul Sfinților” de pe Colina Patriarhiei.

Miercuri, 23 octombrie, la Catedrala Patriarhală este săvârșită Sfânta Liturghie, iar de la ora 16:00, slujba Privegherii în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena. 

Joi, înainte de procesiunea „Calea Sfinților”, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 slujba Privegherii în cinstea Sfântului și Dreptului Lazăr, tot în Catedrala Patriarhală. 

Vineri, 25 octombrie, programul liturgic va continua cu Sfânta Liturghie în lăcașul de rugăciune istoric, de la ora 9:30, urmând ca de la ora 12:00 să fie oficiată Taina Sfântului Maslu. De la ora 17:00 va fi săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Altarul de vară. 

Sâmbătă, 26 octombrie, slujbele vor continua la Altarul de vară cu Sfânta Liturghie, de la ora 9:30, și slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. 

Duminică, 27 octombrie, evenimentele vor culmina cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înalt­preasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, și ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Altarul de vară. Seara, de la ora 17:00, tot aici va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. 

Sărbătoarea Ocrotitorului Capitalei se va încheia luni, 28 octombrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală și slujba Vecerniei de la ora 16:00. 

Sfintele moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin, potrivit sursei citate.