Marea controversă planetară: Călin Georgescu a vrut să spună Peru sau Bolivia la Ion Cristoiu? Esența este aceeași: avansul geostrategic al Chinei în spațiul american. ANALIZĂ/VIDEO

Uitând complet de gafele incomensurabile ale Elenei Lasconi, candidată prezidențială intrată în turul II și rămasă în continuare în cursă, la fel ca suveranistul Călin Georgescu, presa securist-soroșistă de extremă stânga din România nu mai știe cum să mai vâneze vreo silabă greșită spusă de câștigătorul primului tur de scrutin prezidențial.
Ultima controversă planetară se învârte în jurul afirmației sale din cadrul interviului cu Ion Cristoiu ”Chinezii au cumparat porturile din Bolivia”. „Nu e nici un port în Bolivia!”. trâmbițează propaganda oficială. Desigur, sunt porturi în Bolivia și, deși sunt fluviale, acestea sunt legate la rețelele marine, vânate de China în America Latină, unde s-a înfipt ca un ghimpe masiv în coasta SUA.
Iată o filmare recentă cu un port cu deschidere la mare din Bolivia, realizat cu sprijinul Națiunilor Unite: „Port Jennefer, primul port internațional al Boliviei, un port fluvial cu infrastructura necesară pentru a exporta mărfuri și forță de muncă boliviene în restul lumii. Datorită infrastructurii, formării și programelor precum cel al UNCTAD, am reușit să atingem această etapă. Din Bolivia către restul lumii”, spune Bismark Rosales, directorul general al portului Jennefer, în mesajul său special pentru sărbătorirea #UNCTAD60, din iulie, anul trecut - VIDEO:
Este, desigur, posibil, ca invitatul lui Ion Cristoiu, Călin Georgescu, să fi vrut să spună porturile din Peru, unde China a investit major. Dar, de asemenea, aceeași China a pus ochii și pe infrastructura portuară și rutieră din Bolivia, ceea ce nu ar face deloc greșită afirmația lui Călin Georgescu. Maestrul Ion Cristoiu observă esența observației geopolitice a lui Călin Georgescu (video mai jos) și anume cea legată de avansul Chinei asupra spațiului continental american.
Controversa este benefică pentru că astfel ne mai ridicăm și noi de la nivelul furnicilor lui Lasconi prezentate de Gâdea întregii națiunii până la a ne pune la punct cu problemele planetare de geopolitică și geostrategie:
Potrivit unui studiu realizat la sfârșitul anului 2022 de grupul de reflecție din domeniul securității naționale și apărării, cu sediul în SUA, Center for a Secure Free Society (SFS), numărul porturilor din întreaga lume deținute sau operate de China a crescut considerabil.
Prezența Chinei în aproximativ 40 de porturi din America Latină, din Peru până în Mexic, combinată cu 11 stații terestre satelitare în Argentina, Brazilia, Bolivia și Venezuela, permite țării să aibă locații strategice în emisfera vestică, se arată în raportul SFS, citat de Dialogo Americas.
În acest sens, Bolivia a anunțat de câțiva ani că dorește să stimuleze comerțul exterior cu o nouă rută acvatică spre Atlantic. Totodată, Bolivia are deja un Acord cu Peru prin care îi oferă ieșire la mare pentru propriul port.
„China nu face investiții aleatorii și nu alege poziții geopolitice care nu sunt aliniate cu obiectivele sale strategice”, a declarat Daniel Pou, directorul Centrului de analiză a datelor privind securitatea cetățenilor din Republica Dominicană, pentru Dialogo.
Multe dintre companiile chineze de stat implicate în aceste proiecte de investiții și dezvoltare a infrastructurii au legături cu Armata Populară de Eliberare (APL) a Chinei, se arată în raportul SFS. Forța militară a Chinei, în sprijinul expansiunii economice a companiilor chineze, avansează cu prudență de mult timp, a raportat platforma de conținut din Uruguay L21.
Infrastructurile portuare ale Beijingului sunt doar elemente ale strategiei sale de expansiune economică, politică și militară pentru „a deveni marele acaparator mondial de materii prime, în special de resurse din America Latină”, a declarat Pou. „Logica Chinei nu este să ajute la dezvoltarea țărilor care stabilesc alianțe cu Beijingul, ci mai degrabă strategii pe termen lung care facilitează dezvoltarea expansiunii sale, deoarece este o politică expansionistă. America Latină este la mila capitalului chinez.”
Unul dintre porturile majore care avansează este terminalul portuar multifuncțional Chancay din Peru, scria Dialogo în urmă cu doi ani.
Portul Chancay din Peru este deținut de China din noiembrie 2024.
În drum spre summitul G20 de la Rio de Janeiro din noiembrie, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele peruan Dina Boluarte pentru a deschide oficial un nou mega-port de mare adâncime în Peru, în valoare de 3,6 miliarde USD (5,8 miliarde A$), numit Chancay.
Gigantul de transport maritim Cosco, deținut de statul chinez, a achiziționat o participație de 60 % în port pentru 1,6 miliarde USD (2,6 miliarde A$), ceea ce i-a oferit companiei utilizarea exclusivă a portului timp de 60 de ani, se arată într-o ANALIZĂ occidentala apărută pe 24 ianuarie 2025.
Gigantul de transport maritim Cosco, deținut de statul chinez, a achiziționat o participație de 60 % în port pentru 1,6 miliarde USD (2,6 miliarde A$), ceea ce i-a oferit companiei utilizarea exclusivă a portului timp de 60 de ani, se arată într-o ANALIZĂ occidentala apărută pe 24 ianuarie 2025.
Mega-terminalul urmează să devină un centru de schimb și distribuție în regiune, cu volume mari de mărfuri care tranzitează spre și dinspre Pacific, dar în principiu este conceput pentru a transporta materii prime din mineritul peruvian, scria sursa citată
Acest proiect, care face parte din inițiativa „Belt and Road”, va provoca daune ireversibile zonelor umede Santa Rosa, un coridor-cheie al biodiversității de pe coasta centrală a Peru, va pune capăt pescuitului artizanal din această zonă și afectează deja stabilitatea solului, provocând eroziunea coastei și prăbușirea caselor, a raportat BBC.
China își construiește marina de zeci de ani pentru a-și proteja interesele în întreaga lume. Terminalele portuare chineze au valoare comercială, dar sunt, de asemenea, de „triplă utilizare”, în sensul că pot servi pentru sprijin logistic, colectarea de informații și ca opțiuni pentru viitoare baze militare, a raportat site-ul chilian de știri Mundo Marítimo.
Președintele Boliviei solicită investiții chineze în cadrul întâlnirii cu Xi
Președintele Boliviei, Luis Arce, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, în marja summitului G20 de la Rio de Janeiro, la care Arce participă în calitate de invitat al guvernului Braziliei. Într-o postare pe rețelele de socializare, Arce a declarat că Xi „și-a exprimat interesul pentru cooperarea financiară și gestionarea financiară a proiectelor comune în diferite domenii strategice, precum mineritul, industrializarea litiului și consolidarea și extinderea programului aerospațial binațional”. Arce a mai spus că Xi și-a exprimat interesul față de posibilitatea „unui tren bi-oceanic care să conecteze oceanele Pacific și Atlantic, pornind din mega-portul Chancay din Peru și trecând prin țări partenere BRICS precum Bolivia și Brazilia”, scrie Latina News.
Bolivia a fost invitată în octombrie anul trecut să devină o „țară parteneră” a blocului BRICS, care inițial cuprindea Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, înainte de extinderea sa de anul trecut.
Arce a adăugat că Bolivia și China „avansează pe o strategie globală care ne va permite să extindem piața chineză pentru produsele boliviene și să consolidăm legătura dintre culturile noastre străvechi”.
China sprijină Bolivia în explorarea independentă a unei căi de dezvoltare adaptate condițiilor sale naționale și este dispusă să profite de cea de-a 40-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și Bolivia anul viitor ca de o oportunitate de a duce mai departe prietenia tradițională, de a aprofunda încrederea reciprocă strategică, de a extinde cooperarea reciproc avantajoasă și de a duce parteneriatul strategic China-Bolivia la un nou nivel, a spus Xi, conform unui comuncat publicat de site-ul guvernamental chinez gov.cn.
Felicitându-l pe Xi pentru recenta deschidere a portului Chancay din Peru, Arce a menționat că Bolivia dorește să sărbătorească împreună cea de-a 40-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice cu China anul viitor, să aprofundeze în continuare parteneriatul lor strategic și să consolideze cooperarea în domenii precum conectivitatea infrastructurii, astfel încât să sprijine dezvoltarea națională a Boliviei și să îmbunătățească bunăstarea poporului său, se mai arată în comunicat.
Are Bolivia port?
Da! Bolivia are cinci porturi fluviale: Portul Aguirre, portul Jennfer, portul Acosta, portul Busch, portul Quijarr, portul Villarroel.
Dintre acestea, Portul Aguirre este cel mai important port fluvial din Bolivia, în apropierea graniței cu Brazilia.
Teoretic, din Portul Aguirre ai putea ajunge în Atlanticul de Sud, iar din Atlanticul de Sud în China.
Totuși, ținând cont că Portul Aguirre este destul de mic pentru a asigura comerțul internațional, cel mai probabil, în interviul lui Cristoiu, Călin Georgescu a vrut să facă referire la portul Chancay din Peru, cumpărat de China, dar chiar și așa, afirmația domniei sale nu este complet greșită, întrucât China ar putea coopera pe viitor cu Bolivia prin intermediul infrastructurii maritime, după cum se observă în imaginea de mai jos.
Harta poate fi consultată AICI

Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Dezvăluiri Eveniment Externe Politic Prima pagină Social Știri
Persoane: Călin Georgescu Ion Cristoiu
Subiecte: infrastructură maritimă porturi
Organizații: Președintele Boliviei Președintele Chinei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)