ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel al României, împreună cu membrii Sfântului Sinod, a sfințit joi Marele Mir în Catedrala Patriarhală. Slujba de sfințire a avut loc exact la împlinirea a 134 ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de Patriarhia Ecumenică, scrie basilica.ro

În data de 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis mitropolitului primat Calinic Miclescu, în calitate de președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tomosul de autocefalie prin care „cu bucurie sufletească binecuvintează Biserica Ortodoxă Română, recunoscând-o autocefală întru toate de sine ocârmuită”.

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul și Marele Mir

Marele Mir a fost sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vercernia, oficiată în Sfânta și Marea Joi, după ce în primele zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri a fost pregătit la Mănăstirea Duminica Sfinților Români din Popești Leordeni, scrie basilica.ro.

Pregătirile au început luni cu sfințirea Mirostirionului, slujbă oficiată de Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, care a binecuvântat și începutul pregătirilor.

Apoi, în prezența unor ierarhi ai Bisericii noastre, Marele Mir a fost preparat conform rânduilelilor bisericești din ulei de măsline, vin curat, plante și aromate.

Fiecare eparhie din Patriarhia Română va primi o cantitate de cinci litri din Sfântul și Marele Mir care este utilizat la sfințirea bisericilor, antimiselor și la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii.