ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoștință eternă. Potrivit Federației Internaționale a Diabeticilor, în România și în lume un procent de aproape 10% din locuitori suferă de diabet. Datorită lui acești oameni încă trăiesc, și suferința le este mai suportabilă. Nu a pus niciodată problema de a rămâne în străinătate pentru cercetare, deși instituții faimoase îi oferiseră un post. S-a întors în România, unde a descoperit leacul minune, dar a rămas doar cu o mulțumire interioară că a putut ajuta întreaga umanitate.”, scrie redacția revistei Historia despre savantul român care merita Premiul Nobel pentru dăruirea sa și descoperirea epocală pentru omenire: INSULINA.

Pentru a-i cinstit memoria și munca, Academia Română a organizat un eveniment extraordinar la împlinirea unui centenar de la „marele eveniment care a avut loc pe 23 iulie 1921, când în cadrul sesiunii Societății de Biologie, Nicolae Paulescu a expus în patru comunicări rezultatele muncii sale de cercetare”, după cum mai amintește sursa citată, în articolul biografic cu peste 200.000 de citiri. Totodată, la 17 iulie s-au împlinit 90 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, la numai 61 de ani.

Astfel, ACADEMIA ROMÂNĂ și FUNDAȚIA CULTURALĂ „BARTOC” au organizat miercuri, 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă, ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. În aplauzele celor prezenți, s-a dezvelit și basorelieful Profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române.

În cadrul evenimentului, moderat de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, au avut loc evocări din partea președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel POP, printr-un mesaj transmis organizatorilor, și, personal, de către Dr. Irina CAJAL-MARIN, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și președinte al Fundațiaei Academician Nicolae Cajal care a vorbit despre considerațiile tatălui său, Acad. Nicolae Cajal, cu privire la descoperirea insulinei. De asemenea, Ing. Alexandru BARTOC, Președintele Fundației Culturale „BARTOC” a vorbit despre „Cabinetul - Martor al descoperirii insulinei”.

În cadrul manifestării de excepție s-a oferit medalia „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921”, s-a lansat plicul și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei - 1921”, s-a urmărit filmul documentar: „Descoperirea insulinei - 1921” și s-a dezvelit un superb basorelief cu chipul blând al marelui savant român care salvează zilnic de la moarte 10% din populația lumii, indiferent de etnie. Mare lucru că basorelieful e rotund și nu mai are unde să i se agațe vreo ridicolă plăcuță ilegală din partea noilor milițieni ai gândirii, urmașii vechilor bolșevici. Au fost prezenți și onorați cu medalii, între alții, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și Dr. Aurel Vainer, fost deputat și președinte al Federației Comunității Evreiești din România.

Redăm în continuare mesajul Acad. Ioan Aurel Pop:

Cuvânt de salut

La trecerea unui secol de la descoperirea insulinei (pancreinei) de către un medic român și pe teritoriul României, este firesc ca Academia Română, în incinta acestui for suprem de consacrare a valorilor intelectuale, să organizeze o serie de evenimente științifice, în ciuda perioadei dificile pe care o traversăm.

Este simptomatic că descoperirea insulinei (descoperire comunicată oficial la 23 iulie 1921) venea după o perioadă grea și oarecum asemănătoare, care cunoscuse o epidemie (pandemie) nemaiîntâlnită – Gripa Spaniolă – abia trecuse. Evenimentul de față, organizat de Secția de Științe Medicale a Academiei, prezidate de domnul acad. Victor Voicu, vicepreședintele instituției noastre, nu ar fi fost de imaginat în forma actuală, fără concursul neprecupețit al domnului inginer Alexandru Dan Bartoc, președintele Fundației Culturale omonime, fără crearea medaliilor aferente, care marchează momentul aniversar, precum și amintirea descoperitorului, medicul Nicolae Paulescu. Manifestarea pune în lumină și rolul continuatorilor, între care Nicolae Cajal, membru titular al Academiei Române, rămâne cel mai cunoscut. De altminteri, Nicolae Cajal a și păstrat memoria profesorului Paulescu, contribuind din plin la notorietatea în lume a descoperirii insulinei de către un român, la popularizarea personalității acestui savant, ocultate de mai cunoscuții laureați ai Premiului Nobel. Firește, împrejurările au fost atunci și ulterior, sub regimurile totalitare următoare, complexe, dar menirea noastră nu este aceea de a judeca, ci aceea de a evidenția rolul unei epocale descoperiri. În consecință, dincolo de toate aceste avataruri – întâmplate și în cazurile altor descoperiri și invenții – insulina a salvat de-a lungul secolului trecut de atunci, sute de milioane de vieți omenești.

Conducerea Academiei Române își face o datorie de onoare adresând Secției sale de Științe Medicale și Fundației Culturale „Bartoc” cele mai sincere mulțumiri pentru marcarea acestui moment de cotitură din istoria medicinei universale și adresează calde mulțumiri tuturor participanților.

Președintele Academiei Române

Acad. Ioan-Aurel Pop

S-a acordat Medalia „100 de ani de la descoperirea insulinei” următorilor distinși oameni de știință și personalități:

Prof. Dr. Corin  Badiu                
Acad. Constantin Popa
Prof. Dr. Constantin Dumitrache        
Prof. Dr. Șerban Bălănescu
Prof. Dr. Leon Zăgrean                
Dr. Mugur Ardelean
Acad. Constantin Ionescu-Târgoviște        
Prof. Dr. Doina Dimulescu
Prof. Dr. Leonida Gherasim            
Acad. Ioan-Aurel Pop
Prof. Dr. Dan Cheta              
Acad. Ioan Dumitrache
Prof. Dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici  
Acad. Răzvan Theodorescu
Acad. Victor Voicu                
Acad. Victor Spinei
Acad. Prof. Costin Cernescu            
Dr. Irina Cajal-Marin
Prof. Dr. Maria Dorobanțu            
Ambasador Dumitru Preda
Prof. Dr. Eduard Apetrei                               
Dr. Aurel Vainer
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu                          
Ing. Alexandru Bartoc
Acad. Gheorghe Benga                                 
Mihaela Helmis
Acad. Nicolae Ghilezan                                
Dr. Silviu Dumitru Păun
Prof. Dr. Irinel Popescu                                
Monica Mocanu
Prof. Dr. Ștefan I. Drăgulescu                      
Ioana Costescu
Prof. Dr. Nicolae Hâncu
Prof. Dr. Carol Stanciu
Prof. Dr. Vladimir Beliș

Pe parcursul zilei vom reveni și cu alte materiale comemorative despre marele savant român. Prin amabilitatea Academiei Române, căreia îi mulțumim în mod deosebit, vă putem oferi în exclusivitate o Galerie Foto de la evenimentul special:

100 de ani de la descoperirea insulinei de către Nicolae Paulescu - 23 iulie 1921

Vezi galeria 100 de ani de la descoperirea insulinei de către Nicolae Paulescu - 23 iulie 1921