ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maria-Ilinca Țoța, artist plastic cu lucrări expuse în luna mai la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” din Mogoșoaia, a participat joi seară la emisiunea Marius Tucă Show. În prezent studentă în Arte Vizuale la Universitatea din București, Facultatea de Teologie și bursieră a Academiei Imperiale de Arte din Sankt Petersburg, Maria-Ilinca Țoța povestește că a început să picteze de la vârsta de numai 4 – 5 ani, la îndemnul maicilor din obștea Mănăstirii Diaconești. 

Arta Ilincăi se extrage din arta clasică, pentru că la ea se raportează. Nu are ceva împotriva artei contemporane, dar, spune ea, caută sens și structură în tot ceea ce face. 

Amintindu-și de copilărie și de primele desene sugerate de maicile din Moldova după modelul lucrurilor din natura înconjurătoare, Maria-Ilinca își rememorează parcursul de la cea mai fragedă vârstă și până în prezent:

„Eu învățam la o școală sportivă. Îmi doream să fiu foarte bună, anii ăștia de înot mi-au dezvoltat ambiția pe care am aplicat-o și în artă. Lucrez fără oprire și mama mă aduce mereu pe drumul cel bun. Am o expoziție la Mogoșoaia. În general portretele și studiile sunt după membrii familiei”, povestește Maria-Ilinca Țoța, citată de Aleph News
 
Maria-Ilinca Țoța este studentă la Universitatea din București, domeniul ARTE VIZUALE din Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, programul de studii Artă Sacră.  

Tânăra artistă a obținut, în urma unei candidaturi dificile, finanțarea federală rusă pentru șapte ani, pentru a  urma cursurile  programului de studii Pictură de Șevalet al prestigioasei Academii Imperiale de Artă din Sankt Petersburg (Ilia Repin), considerată cea mai serioasă școală de pictură de șevalet din lume. Întrebată de jurnalistul Marius Tucă unde se vede peste 7 ani, după ce va fi absolvit înaltele școli de pe malul râului Neva, românca spune că se va întoarce în țară pentru a-și împărtăși cunoștințele celor de aici:

„Mă văd înapoi acasă, să pun bazele unei școli de artă academică în Romania, să aibă studenții parte de ce eu nu am avut, nu mă văd în altă parte, mă simt puternic legată de țară, de familie, de prieteni”, mărturisește Maria-Ilinca Țoța.
 
Până atunci, ea le transmite tinerilor începători în domeniul artei plastice să se raporteze corect la experiența înaintașilor și să aibă încredere în ei înșiși:
 
„Să aibă speranță în ce văd că s-a făcut înainte. Așa prinzi și curaj să treci mai departe și să lucrezi. Să nu renunți. N-ai cum să ajungi măcar la o mică performanță, presupunând că poate nu vrei să faci asta tot restul vieții tale, dar n-ai cum să ajungi la o anumită măsură a lucrurilor până nu ai câteva zeci, sute, mii de ore de muncă în spate, de studiu, de nopți nedormite... Trebuie să treci prin asta, n-ai cum fără!”, este încurajarea foarte realistă pe care le-o transmite Ilinca celor ce pornesc pe drumul artei plastice.
 
Expoziția de la Mogoșoaia este deschisă până pe 25 mai. Mai multe detalii despre lucrările tinerei artiste, la www.ILINCA.art/magazin
 
VIDEO: