ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Nu doar domnul Lazăr trebuie „demis”, ci și mecanismul care l-a propulsat, spune fostul lider al fenomenului Piața Universității din 1990, Marian Munteanu, într-un text pentru cotidianul.ro. Comentând cel mai recent scandal din spațiul public, din jurul documentelor care îl incriminează pe procurorul general, Marian Munteanu susține că  demisia lui Augustin Lazăr ar fi un gest de minimă demnitate. Numai că, apreciază Marian Munteanu, o demisie reprezintă un gest de (minimă) demnitate, iar „antecedentele unor asemenea agenți ai represiunii și teroarei politice fac puțin probabilă ipoteza vreunei frământări morale.” De asemenea, fostul lider al studenților din Piața Universității crede că ar trebui cercetată „mapa profesională” a lui Augustin Lazăr, din care s-ar putea să iasă la iveală și alte aspecte care să nu fie doar de natură morală, ci chiar penală.

Textul integral al comunicatului publicat de cotidianul.ro.

„Nu doar domnul Lazăr trebuie „demis”, ci și mecanismul care l-a propulsat

Unii observatori sunt de părere că dl Augustin Lazăr ar trebui să-și dea demisia. O asemenea așteptare mi se pare nerealistă, chiar visătoare, din cel puțin două motive:

O demisie reprezintă un gest de (minimă) demnitate. Or, antecedentele unor asemenea agenți ai represiunii și teroarei politice fac puțin probabilă ipoteza vreunei frământări morale. Când cineva își construiește cariera profesională batjocorind oameni și frângând destine înseamnă că are deja aproape complet extirpat orice resort al eticii profesionale și demnității umane.
 
O demisie nu este doar un act moral, de demnitate personală, ci poate fi, în anumite situații, și o probă a libertății persoanei respective.

Personaje cu obediențe ca aceea a dlui Lazăr cu greu își mai pot  permite inițiative personale  (presupunând că le-ar trece prin minte asemenea gesturi de minimă demnitate).  Asta pentru simplul motiv că, așa cum au fost scoase la lumină aspecte din vechi mape profesionale, pot apărea și altele! Care s-ar putea să nu producă doar consecințe de natură etică, ci și penală. Căci unul din criteriile de bază ale mecanismului promovării în ierarhiile post-decembriste este tocmai vulnerabilitatea persoanei promovate. Omul șantajabil este, în democratură, sluga perfectă.

Această tristă realitate se verifică, din nefericire pentru societatea noastră, la mulți, foarte mulți înalți funcționari, lideri politici și de opinie, jurnaliști și intelectuali publici etc.

Așadar, pentru situații ca cea a domnului Augustin Lazăr demisia sau demiterea sunt doar soluții parțiale, cu consecințe până la urmă strict conjuncturale. Mecanismul care a făcut posibilă un asemenea dezastru este cel care trebuie schimbat. Dar pentru asta e nevoie de o cu totul altă abordare, despre care vom vorbi, poate, cu alt prilej.

Cu cele mai bune sentimente,

Marian Munteanu”