ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, Marian Munteanu, liderul studenților din acea perioadă, a participat luni la o emisiune de la Antena 3, unde a povestit pe larg experiențele pe care le-a trăit atât în timpul respectivelor evenimente, cât și ulterior. Bătut până la inconștiență, aruncat în fântână, revenit la viață miraculos în drum spre morgă, internat în spital, apoi închis la Jilava, sunt doar câteva dintre ororile prin care a trecut. Mai puțin cunoscută este însă întâlnirea, după calmarea spiritelor, dintre Marian Munteanu și George Soroș, care a încercat să-l coopteze în proiectele sale pe președintele Ligii Studenților. Acesta din urmă l-a refuzat, explicându-i că viziunea lui pentru România era diferită de cea a magnatului, fiind centrată pe consolidarea identității naționale, pe dezvoltarea economică proprie și pe apartenența la civilizația creștină europeană.   

„Prin intervenția principalilor lideri politici din opoziție, totuși, lucrurile au căpătat o dimensiune internațională, au fost proteste în mai multe țări ale lumii. La o vizită pe care d-l George Soroș a făcut-o în România s-a organizat și un soi de întâlnire cu cadrele didactice la Universitatea din București. În 1990, evident, după ce am ieșit din închisoare, nu-mi amintesc acuma, am notat undeva să nu greșesc data exactă, pentru că e un fenomen care a fost reflectat și în presă, de altfel, la vremea respectivă. Ei, cu acel prilej, sigur că ne-am întâlnit, i-am fost prezentat, știa de mine, știa de Piața Universității și îi plăcuse așa, cum arăta. Probabil că el văzuse mai mult partea aia... Nu-i plăcuse foarte tare simbolistica și orientarea ideologică. Și a dorit să vină la mine în biroul Ligii Studenților. Eram președintele Ligii Studenților și aveam un birou în clădirea Universității. Și a venit acolo împreună cu un tânăr care era băiatul lui și am avut o discuție legată de viitor. Cum vedem viitorul, cum văd tinerii... Întâmplarea face că eu cunoșteam concepțiile d-lui Soroș, citisem destul legat de „societatea deschisă”, știam cam despre ce este vorba în tipul acesta de abordare și am spus cu o sinceritate destul de debordantă că, totuși, noi nu împărtășim exact acest tip de valori pentru că, din punctul nostru de vedere, o țară aflată în situația României are nevoie să-și conserve identitatea, să și-o întărească - fiindcă e o identitate deja deteriorată de comunismul de 45 de ani -, că are nevoie de o dezvoltare economică proprie, cu resursele pe care le avem și, bineînțeles, avem nevoie de păstrarea noastră în cadrul civilizației creștine europene. Pentru că eu așa înțeleg civilizația europeană. A zâmbit, după care a insistat că totuși poate anumite lucruri pot fi abordate în alt fel, m-a mai invitat la încă o discuție, am mai fost la o chestie scurtă după aceea, dar era clar că... Eu i-am spus sincer, adevărul. M-a invitat direct să mă implic în activitățile desfășurate de fundația d-sale în România și i-am spus: Eu sunt un om corect și eu vă spun cum văd lucrurile - eu nu cred că, cel puțin pentru România în perioada asta, este o chestiune care poate ajuta foarte mult. Ne-ar bucura, în schimb, dacă d-voastră ați ajuta, cu experiența pe care o aveți, să sprijiniți educația tinerilor, pe ideea nu ideologică, ci pe ideea administrației, oamenii să înțeleagă cum funcționează instituțiile ș.a.m.d. Evident că el, un om foarte inteligent și intelectual, a înțeles imediat că nu sunt hippie sau din ăla de Woodstock, cum prezintă unii”, a explicat Marian Munteanu, luni, la Antena3.

Marian Munteanu explicase în prealabil pe pagina sa de Facebook că urma să participe luni seara la o emisiune găzduită de Antena3 și marți seară la o emisiune găzduită de Mediafax.

„Vreme de 30 de ani au fost vehiculate în mass-media, sistematic, o serie de inexactități cu privire la demonstrația din Piața Universității 1990 și la diferite evenimente legate de aceasta.
Voi face unele precizări pe această temă în cadrul a două emisiuni, una la Antena 3 (azi, la ora 22.00) și cealaltă la Mediafax (tv on-line, mâine, ora 20.30).

Încerc, astfel, să răspund eventualelor așteptări ale unei arii cât mai largi de privitori, știind cât de selectivi sunt compatrioții noștri cu privire la instituțiile media. 

Pana atunci, le transmit tuturor celor care îl prețuiesc pe mentorul sublim al românității moderne, Mihai Eminescu, un gând bun cu prilejul zilei de 15 Iunie, zi în care Poetul a intrat în nemurire.

PS Văd că au inceput postăcelile: Unii, de ce merg la postul inculpatului Sarbu, altii de ce merg la postul lui Voiculescu. Ar trebui, probabil, sa nu merg la niciun post.

Asa că, pt a face pace, voi sterge si bloca orice comentariu legat de entitățile media. Doritorii care au vreo televiziune, nu au decat sa ma invite. 

Eu, unul, oriunde merg spun același lucru”, a explicat Marian Munteanu pe pagina lui de social media