ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul Alianței Noastre România, Marian Munteanu, i-a adresat președintelui Iohannis o întrebare, care, în aceste zile, se află pe buzele tuturor românilor: „Domnule Președinte, veți vota la Referendum?”. Fostul lider al studenților, care declara recent că Referendumul pentru Căsătorie reprezintă „o declarație de independență” îi amintește șefului statului că referendumul este forma maximă de exercitare a suveranității naționale, iar președintele țării ar trebui să îndemne românii să vină la vot.

”Domnule Președinte, veți vota la Referendum?
Totuși, e vorba de Constituție (a se vedea art. 80, alin.2).
Alegătorii așteaptă un răspuns. (Și un ... îndemn?)

Referendumul fiind forma maximă de exercitare a suveranității naționale, Președintele ar trebui să ÎNDEMNE cetățenii să se pronunțe la vot. Aceasta e obligația constituțională a Domniei Sale. Eu nu știu să fi adresat un asemenea îndemn. De aceea, îmi exprim speranța că măcar în ceasul al 12-lea, Președintele va invita public, ferm, la vot, lichidând astfel campania iresponsabilă a unora de blocare a unui proces democratic”, a scris Marian Munteanu pe Facebook.
 
De menționat că până acum președintele României nu s-a pronunțat public cu privire la Referendumul pentru Căsătorie, evitând de fiecare dată, în ultimele luni, să răspundă la întrebarea privind modificarea Constituției.  Mai mult, Iohannis a încercat să pună bețe-n roate Referendumului pentru Căsătorie. În cele din urmă a fost obligat să promulge la 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce ceruse reexaminarea ei în Parlament și sesizase Curtea Constituțională. CCR a respins însă ca inadmisibilă sesizarea șefului statului.
 
Referendumul pentru Căsătorie a fost convocat la inițiativa celor 3 milioane de cetățeni care au cerut schimbarea Constituției, în sensul definirii căsătoriei drept „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie” și va avea loc pe 6 și 7 octombrie 2018.

Cetățenii vor trebui să răspundă cu DA, dacă sunt de acord cu schimbarea Constituției în forma adoptată de Parlament sau cu NU, dacă sunt împotriva dorinței celor 3 milioane de semnatari ai inițiativei.