ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O celebrare excepțională în lumea artei - ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul și Concursul Național al Liedului Românesc, eveniment prezidat  de soprana Mariana Nicolesco și care poate fi urmărit, sâmbătă, 31 octombrie, la TVR 3, la ora 17:00, și vineri, 6 noiembrie, de la ora 22:30, pe TVR Internațional.
 
Inițiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc. 
    
Nenumărați tineri artiști se dedică interpretării capodoperelor acestui gen muzical, numit de creatoarea evenimentului „toată muzica în miniatură”, și pe care aceștia l-au prezentat cu brio în Recitalurile pe teme pasionante, abordate pentru prima oară: De la Lied la Aria de Operă, apoi Liedul românesc în context european, reliefând originalitatea acestuia în raport cu liedul german, francez (la chanson), italian (la canzone), maghiar sau rus, ori Liedul românesc la Centenarul Marii Uniri. De asemenea, strălucită a fost premiera absolută a liedurilor enesciene la Expoziția Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio și Nagoya, la Praga, Roma, Paris și New York în cadrul Anului Internațional George Enescu proclamat de UNESCO.
 
«Marele compozitor a fost de altfel primul Președinte al Societății Compozitorilor Români (numită în prezent Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor), fondată la 2 noiembrie 1920, menită "să ajute la dezvoltarea producțiunii muzicale” autohtone, și sunt fericită să aducem omagiu tuturor fondatorilor - declară Mariana Nicolesco - printre care se numără personalități de primă importanță ca Alfred Alessandrescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, Dimitrie Cuclin, Ion Nonna Otescu, Constantin Nottara, Theodor Rogalski, Dumitru Georgescu-Kiriac, Sabin Drăgoi, Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu sau Ion Vidu. 
 
Ca și distinșii muzicologi de azi, compozitorii contemporani au fost permanent alături de noi, contribuind la succesul prestigioaselor noastre Simpozioane, multe dintre creațiile acestora încântând publicul alături de cele ale maeștrilor din trecut în interpretarea tinerilor mei prieteni, și suntem mândri să onorăm prin cântul nostru acest Centenar. Din partea lor și a mea, Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, La Mulți Ani!»