ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul României a anunțat că s-a declanșat  procedura privind alegerea celor doi reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii. 

Condițiile candidaturii sunt: 

  • specialiști în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puțin 7 ani într-o profesie juridică sau în învățământul juridic superior,
  • se bucură de înaltă reputație profesională și morală, nu au făcut parte din serviciile de informații înainte sau după anul 1990,
  • nu au colaborat în niciun fel cu acestea și nu au un interes personal care influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege,
  • nu au calitatea de membru al unui partid politic și nu au îndeplinit în ultimii 5 ani funcții de demnitate publică. 

Potrivit unei postări a doamnei avocat Elena Radu, Marina Ioana- Alexandru a obținut deja cel mai mare număr de susțineri, comparativ cu ceialți candidați: 

„Dintre persoanele care si-au depus candidatura pentru a fi reprezentant al societatii civile in CSM, Marina Ioana Alexandru este candidatul care a depus cele mai multe sustineri din partea societatii civile.

A depus, odata cu candidatura, sustinerea a 83 asociatii.

Alte asociatii au transmis direct la Biroul Permanent al Senatului scrisoarea de sustinere.”

Amintim totodată mesajul de susținere al lui Pompiliu Diplan pentru Marina Ioana-Alexandru, care poate fi consultat AICI.

Doamna Marina Ioana-Alexandru este Președinte al Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților (JADL) și se bucură de „o înaltă reputație profesională și morală”.

Pe această temă, Lumea Justiției scrie, între altele:

Marti, 6 decembrie 2022, Senatul a publicat lista candidaturilor depuse pentru cele doua posturi din CSM alocate societatii civile. In afara de Traistaru, in cursa au intrat Catalin Traistaru – liderul Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial, avocatii Marina Ioana Alexandru, Gabriel Liviu Ispas, Geta Lupu si Ioan Sas, ex-procurorul Fanel Mihalcea (fost sef al Parchetului de pe langa Judecatoria Braila si al Parchetului de pe langa Tribunalul Braila), precum si Irina Ioana Rusu (consiliera juridica la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Iasi).

Amintim ca avocata Marina Alexandru s-a facut remarcata atat prin participarea la protestele impotriva restrictiilor din pandemie, cat si prin argumentele de neconstitutionalitate cu privire la noile legi ale justitiei. Pe avocatul Gabriel Ispas il recomanda Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (unde avocatul preda in calitate de converentiar), iar avocatul Ioan Sas este sustinut de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Nu in ultimul rand, procurorul pensionar beneficiaza de sustinerea atat a Uniunii Juristilor din Romania, cat si a Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului – ONG-ul judecatoarei Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea.

LUJU remarcă faptul că jurista Irina-Ioana Rusu a depus la dosar recomandari din partea 16 entitati, constand in asociatii (majoritatea), organizatii profesionale, dar si Arhiepiscopia Iasilor. Irina Rusu este sotia lui Lucian Petrica Rusu, prim-vicepresedintele PNL Iasi si fost secretar de stat la Ministerul Energiei, in prezent secretar general adjunct in Secretariatul General al Guvernului (SGG). De asemenea, pana anul trecut, Ioana Rusu a lucrat la Administratia Prezidentiala, in calitate de consiliera la Departamentul de Educatie.