ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele Navale Române au marcat pe 15 august 2020 atât Ziua Marinei, suprapusă cu praznicul Sfintei Marii, cât și 160 de ani de la înființare. Cu acest prilej, la Constanța a fost organizată o ceremonie militară și una religioasă, în interiorul portului militar, în prezența președintelui republicii, Klaus Iohannis, dar în absența spectatorilor, spre deosebire de alți ani, din cauza restricțiilor legate de coronavirus. 

„Anul acesta, tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române s-a desfășurat într-un context atipic, adaptat condițiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alți ani, când Forțele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din țara noastră, atât pe mare la Mangalia și Constanța, pe Dunăre la Brăila și Tulcea, precum și în alte orașe porturi, anul acesta evenimentul a fost prezentat la o scară mai restrânsă, care a păstrat, totuși, câteva elemente tradiționale.

La Constanța, a fost organizată astăzi, 15 august, o ceremonie militară și religioasă, în interiorul portului militar, care a început la ora 9.55, cu întâmpinarea Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.

După ceremonia din portul militar, marinarii au prezentat Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2020” (FNR-20), care s-a desfășurat în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia”, au transmis Forțele Navale Române, într-o postare pe pagina proprie de Facebook
 
Ceremoniile au început cu ridicarea pavilionului și a marelui pavoaz, în acordurile imnului „Deșteaptă-te, Române!”, intonat de fanfara militară, după care a fost oficiat serviciul religios de către Arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoți.
 
La finalul slujbei săvârșite la malul mării, în fața oaspeților din portul militar Constanța și a marinarilor de pe fregata „Regina Maria”, ÎPS Teodosie a spus că marinarii români au o misiune foarte grea, iar veșmântul lor alb, asemănător cu al îngerilor, amintește încă o dată de ocrotirea puterilor cerești, în ajutorul cărora își pun speranța aceștia.

„Astăzi este o zi specială pentru toată România, care a fost numită, nu de noi, ci de Papa Ioan Paul al II-lea, de vrednică aducere-aminte, „Grădina Maicii Domnului”. Această Grădină a Maicii Domnului este atât de frumoasă, cu multe flori alese, dar florile alese sunt locuitorii acestei țări. Între aceste flori alese strălucesc astăzi marinarii români, care au o misiune foarte grea și riscantă. Tocmai de aceea, inspirația celor ce le-au făcut uniforma a fost să aibă acest alb, împrumutat de la îngerii lui Dumnezeu, care sunt îmbrăcați în haine albe, pentru că ei au nevoie de paza Maicii Domnului și de paza îngerilor în misiunea lor. Este arma cea mai frumoasă, cea mai specială. iată, în această vreme cu multe greutăți, astăzi sărbătorim frumos aici, la malul mării, cu cei din fruntea țării și cu cei care slujesc Marina Română! Este un semn de curaj, de demnitate, de multă înțelepciune, pentru că marea nu reprezintă altceva decât simbolul vieții noastre prin valurile și vânturile care o învolburează sau o liniștesc. Aș vrea să aduc sincere felicitări marinarilor noștri români și mulțumiri celor ce au venit astăzi să cinstească sărbătoarea, de la nivelul președintelui României, până la nivelul comandantului Forțelor Navale, al autorităților locale, prefecți, primari și toți ceilalți care sunt aici de față! Vreau să-i felicit pe marinarii români, pe toți oștenii noștri și pe toți cei ce poartă de grijă poporului nostru, să le aducem cele mai sincere urări frumoase, cu rugăciune la Bunul Dumnezeu!”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis i-a lăudat pe marinari pentru patriotismul și spiritul lor de sacrificiu, mulțumindu-le că promovează peste mări și țări, prin conduita lor, valorile românești. 

„Dragi marinari, prin jurământul pe care l-ați depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă și s-a angajat la o viață caracterizată de onoare, dar și de sacrificiu și privațiuni. Vă mulțumesc pentru patriotismul și profesionalismul vostru, precum și pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, promovând astfel peste mări și țări, prin conduita voastră, valorile și spiritul românesc. Vă doresc multă sănătate alături de familiile d-voastră și vă doresc mult succes în activitate! Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă ocrotească oriunde veți naviga cu drapelul României la catarg! La mulți ani Marinei României și Forțelor Navale!”, a urat președintele republicii.

În fotografiile realizate de Centrul Media al Forțelor Navale se poate observa că președintele republicii a primit o șapcă albă cu înscrisul „Romanian Naval Forces” și o plachetă. De asemenea, Klaus Iohannis nu a fost acompaniat de soția lui, Carmen, ci de consiliera Delia Dinu, șefa departamentului de Protocol al Administrației Prezidențiale, amănunt observat de ziaristul Ion Cristoiu.
 
La ceremonia militară au fost prezenți premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul de Interne, Marcel Vela, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și alte oficialități. Oaspeții au urcat la bordul fregatei „Regina Maria”, care a plecat în misiune, ca parte a Exercițiului naval întrunit „Forțele Navale Române 2020” (FNR-20), desfășurat în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia.