ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Off-Guardian face niște observații despre schimbările apărute pe saitul serviciului național de sănătate din Marea Britanie cu privire la variola maimuței. Această boală nu este de fapt ceva nou, era cunoscută dinainte dar pînă recent n-a fost considerată o problemă serioasă (vedeți definiția din orice dicționar medical - nu are un grad mare de transmitere și nu reprezintă un risc ridicat pentru oameni - foto - n.n.). S-a primit însă ordin de zi pe unitate de la OMS ca și din această boală să se facă o sperietoare mondială care să justifice măsuri care, după părerea mea, n-au legătură cu sănătatea populației. Tălmăcesc mai jos articolul de pe off-guardian (linc).

 

Serviciul național de sănătate britanic NHS a schimbat pe saitul său pagina despre variola maimuței pentru a o face să pară mai înfricoșătoare

Cu cîteva zile în urmă Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS = National Health Service) a editat pagina despre variola maimuței (linc) pentru a schimba narativa în cîteva puncte esențiale.

Întîi, au eliminat o frază din capitolul „Cum te poți infecta cu variola maimuței?”.

Pînă acum cîteva zile, conform versiunii arhivate (linc arhivat în 7 mai 2022), pe pagina despre variola maimuței era scris, legat de transmiterea de la persoană la persoană (sublinierile ne aparțin):

Este foarte neobișnuit să te infectezi cu variola maimuței de la o persoană fiindcă boala nu se răspîndește ușor între oameni.

… această frază a fost complet eliminată.

În al doilea rînd, au eliminat următorul paragraf, care a fost prezent pînă cel puțin în noiembrie 2021 (linc) și poate și mai recent, fiindcă nu există versiuni arhivate între noiembrie 2021 și mai 2022 (sublinierile ne aparțin):

(Variola maimuței) este îndeobște o boală ușoară care se va vindeca de la sine fără tratament. Unele persoane pot dezvolta simptoame mai grave, astfel încît pacienții cu variola maimuței sînt îngrijiți în Marea Britanie în spitale de specialitate.

Noul paragraf despre „tratament” afirmă (iar, sublinierea ne aparține):

Tratamentul pentru variola maimuței urmărește să ușureze simptoamele. Boala este în general ușoară și cea mai mare parte a oamenilor se vindecă în 2 pînă la 4 săptămîni (…). S-ar putea să ai nevoie să stai într-un spital de specialitate, astfel încît simptoamele tale să fie tratate și să fie prevenită răspîndirea infecției la alte persoane.

Deci, au eliminat partea cu „se va vindeca de la sine” și au întărit ideea răspîndirii bolii în ciuda faptului că pînă săptămîna trecută aceasta era descrisă ca „foarte neobișnuită”.

Au adăugat și o propoziție despre autoizolare, care nu fusese menționată înainte:

Cum variola maimuței se poate răspîndi dacă există contact apropiat, va trebui să fii izolat dacă ești diagnosticat cu asta.

În sfîrșit, au adăugat o atenționare despre cum te poți infecta cu variola maimuței mîncînd carne care n-a fost gătită îndeajuns, ceea ce fără îndoială se va potrivi cu narativa împotriva mîncării de carne (stai, deja s-a întîmplat asta – linc).

Pe scurt, este un pic de rescriere a istoriei.

Înainte, variola maimuței „nu se răspîndește ușor de la om la om”. Acum o face.

Înainte, variola maimuței „se vindecă de la sine fără tratament”. Acum nu o mai face.

Este prea devreme să spunem dacă variola maimuței este noul c0vid. Poate acestă poveste se va împotmoli și va fi uitată în cîteva săptămîni, dar fără îndoială au fost preluate niște sfaturi din manualul c0vid.

Marius Mioc