ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După trei ani de negocieri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reușit să obțină marți, 20 mai, sprijinul majorității statelor membre pentru un acord internațional cu caracter juridic obligatoriu, menit să îmbunătățească răspunsul global la viitoarele urgențe sanitare. Tratatul urmărește consolidarea supravegherii epidemiologice, facilitarea accesului echitabil la vaccinuri și întărirea cooperării internaționale în fața noilor amenințări globale precum gripa aviară, Ebola sau reapariția bolilor eradicate dar ridică semne de întrebare serioase în privința suveranității statelor naționale în gestionarea viitoarelor crize sanitare. Deși tratatul este prezentat ca un pas necesar pentru prevenirea unor noi pandemii, criticii avertizează că el conferă OMS prerogative sporite într-un domeniu extrem de sensibil, în care deciziile ar trebui să rămână la latitudinea guvernelor naționale. Lipsa unor garanții clare privind respectarea autonomiei statelor, alături de presiuni internaționale exercitate asupra celor reticente, alimentează temerile că acest acord ar putea deschide calea către o centralizare excesivă a autorității în materie de sănătate publică, în detrimentul democrației și al responsabilității locale. Statele Unite nu au participat iar alte unsprezece țări, inclusiv Italia, Polonia și Slovacia, s-au abținut de la vot, scrie Euractiv.

După trei ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat marți, 20 mai, un acord cu caracter juridic obligatoriu, care vizează o mai bună pregătire pentru viitoarele urgențe sanitare globale. Proiectul de acord privind pandemiile a fost adoptat în unanimitate în cadrul celei de-a 78-a Adunări Mondiale a Sănătății a OMS, care are loc în prezent la Geneva.

După trei ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat marți, 20 mai, un acord cu caracter juridic obligatoriu, care vizează o mai bună pregătire pentru viitoarele urgențe sanitare globale. Negocierile privind o anexă suplimentară la acord, referitoare la un sistem de acces la agenți patogeni și vaccinuri, ar urma să dureze încă un an.

Proiectul de acord privind pandemiile a fost adoptat în unanimitate în cadrul celei de-a 78-a Adunări Mondiale a Sănătății a OMS, care are loc în prezent la Geneva. Statele Unite nu au participat, ca urmare a retragerii din organizație anunțate de președintele Donald Trump în luna ianuarie.

Textul include mai multe măsuri de prevenire a pandemiilor, cum ar fi consolidarea supravegherii sanitare, îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare și înființarea de centre de cercetare în regiunile cu venituri reduse.

Acest proiect a fost conceput ca răspuns la inegalitățile scoase la iveală de pandemia de Covid-19, în special în ceea ce privește accesul la vaccinuri și tratamente între țările bogate și cele sărace.

Experții consideră că un pact cu caracter juridic obligatoriu a devenit cu atât mai necesar în fața noilor amenințări sanitare, precum virusul H5N1, reapariția rujeolei și variolei, precum și riscurile persistente legate de Ebola.

„Lumea este mai sigură astăzi”, a declarat cu satisfacție directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a calificat acordul drept „o recunoaștere din partea comunității internaționale a faptului că cetățenii noștri, societățile noastre și economiile noastre nu trebuie lăsate într-o stare de vulnerabilitate și să mai sufere pierderi precum cele provocate de [pandemia de] Covid-19”.
 
Modificări de ultim moment
 
Adoptarea acestui text nu a fost lipsită de dificultăți. La sfârșitul lunii aprilie, Uniunea Europeană și câteva țări bogate, printre care Japonia și Elveția, au cerut ca transferul de tehnologii să rămână voluntar și bazat pe consimțământul reciproc, ceea ce a provocat blocaje în negocieri.

Organizații sanitare cu sediul la Geneva, care au colaborat cu negociatorii OMS la redactarea textului, au recunoscut complexitatea discuțiilor, dar consideră că prevederile acordului vor favoriza un acces mai echitabil la vaccinuri.

Premierul slovac Robert Fico a cerut, de asemenea, un vot asupra acordului privind pandemiile, după ce solicitase ca țara sa să conteste adoptarea documentului.

În cele din urmă, unsprezece țări s-au abținut de la vot (inclusiv Italia, Polonia, Bulgaria, Țările de Jos și Slovacia), 124 de state au votat în favoarea acordului, iar nicio țară nu a votat împotrivă.
 
Etapele următoare ale negocierilor

În continuare, țările vor trebui să definitiveze detaliile anexei separate privind sistemul de acces la agenți patogeni și de partajare a beneficiilor (PABS), care a reprezentat principalul punct de blocaj în negocieri.

Acest sistem ar permite țărilor să furnizeze mostre de agenți patogeni și date companiilor farmaceutice, în schimbul accesului la vaccinuri și tratamente.

Observatorul pentru politici de sănătate al OMS a declarat că negocierile în jurul anexei PABS ar putea redeschide o „cutie a Pandorei”.

Odată ce acordul va fi finalizat — ceea ce ar trebui să dureze aproximativ un an — cel puțin 60 de state membre ale OMS vor trebui să ratifice acordul privind pandemiile, înainte ca anexa să poată intra în vigoare.