ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Marius Tucă și fostul guvernator al Deltei Dunării Virgil Munteanu au inițiat o petiție prin care solicită oprirea imediată a oricăror lucrări de adâncire sau modificare a cursului natural al brațului Chilia, informeazâ Gândul.

Autorii petiției au transmis, în total, șapte solicitări punctuale către Președinția României, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Europeană.


Iată solicitările:

1. Oprirea imediată a oricăror lucrări de adâncire sau modificare a cursului natural al brațului Chilia.  

2.  Retragerea Acceptului acordat de România Ucrainei, în iulie 2022, pentru tranzitarea brațului Chilia de către nave sub pavilion terț.  

3. Solicitarea imediată, adresată Comisiei Europene, de a respinge includerea canalului ucrainean în coridorul de transport transeuropean TEN-T.  

4. Punerea în aplicare a recomandării Convenției Espoo din iulie 2006 privind evaluarea impactului de mediu în context transfrontier de a realiza un program bilateral România-Ucraina de cercetare științifică pentru a fi evidențiat impactul asupra tuturor componentelor de mediu din Rezervația Biosferei Delta Dunării din România ale unui astfel de canal.  

5. Informarea tuturor convențiilor și organizațiilor internaționale privind reluarea proiectului de agresare de către Ucraina a Rezervației Biosferei Delta Dunări, zonă aparținând Patrimoniului Natural Mondial – UNESCO, site al Convenției Ramsar privind Zonele Umede de Importanță Internațională.  

6. Monitorizarea permanentă de către instituțiile statului român cu atribuții în domeniu a oricăror lucrări sau activități care se desfășoară pe brațul Chilia.  

7. Informarea transparentă a opiniei publice din România cu toate aspectele ce privesc acest subiect, în conformitate cu Convenția de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu.