Marți, 14 mai,  la ora 19:00 în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, va avea loc a doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste, conform Legii 127/2017, anunță Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”. Actorul Dan Puric a confirmat că va fi prezent, alături de alte personalități ale culturii românești, la această acțiune. Conform unui comunicat al Fundației, artistul și-a exprimat indignarea față de indiferența cu care autoritățile tratează această zi națională de comemorare, în ciuda prevederilor Legii 127/2017, conform căreia instituțiile publice aveau îndatorirea de a o marca așa cum se cuvine.

Reamintim că acest act normativ a instituit ziua de 14 mai ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”.

Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizații ale societății civile au luat inițiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018, precizează Fundația în comunicat. De asemenea, comunicatul amintește că „„locația aleasă nu este întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în temutele celule din subteranele clădirii”.

Organizatorii cheamă bucureștenii să se adune pe 14 mai, începând cu ora 19:00, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, cu candele și lumânări aprinse.

În deschiderea adunării, un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire. Pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe un ecran vor fi proiectate chipurile celor trecuți prin temnițele comuniste. Foști deținuți politici și personalități vor susține scurte alocuțiuni. Totul se va încheia, după căderea întunericului, cu un marș al Memoriei, participanții purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificați în închisorile și lagărele comuniste.

Inițiatorii deplâng faptul că anul trecut toate instituțiile publice au ignorat această zi, neorganizând nici o manifestare, deși Legea 127/2017 recomandă explicit acest lucru. „Ingratitudinea manifestată de instituțiile publice față de amintirea acestor oameni este condamnabilă, ea fiind o sursă neputinței societății românești de a ieși din marasmul de astăzi”, au declarat urmașii luptătorilor anticomuniști, grupați în cadrul societății civile în fundații și asociații care au luat inițiativa acestei manifestări.