ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marșul secuilor, programat pentru 10 martie, a provocat tensiuni chiar înainte de organizare. Deși primăria Târgu Mureș nu și-a dat acordul pentru această manifestare, prefectul anunțând că marșul nu are autorizație, reprezentanții Consiliului Național Secuiesc sunt deciși să sfideze regulile.

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a declarat că marșul anunțat de Asociația Siculitas pentru data de 10 martie, la Târgu Mureș, pe rețelele de socializare, nu este autorizat.

”Asociația Siculitas a depus în data de 2 martie 2015 o solicitare la Primăria Târgu Mureș pentru organizarea manifestării din 10 martie 2016. Au primit un răspuns de la Primăria Târgu Mureș care nu i-a mulțumit, s-au adresat instanței, instanța s-a pronunțat – dar trebuie menționat că a fost în primă instanță – dar municipalitatea a avut termen de recurs. Primăria a făcut recurs și ca atare această solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendată de drept până la o pronunțare definitivă și irevocabilă a instanței. Din punctul meu de vedere, Asociația Siculitas poate organiza o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, dar, dacă intenționează să mărșăluiască prin Târgu Mureș, acel marș va fi neautorizat’, a declarat, pentru Agerpres, Lucian Goga.

Prefectul județului Mureș a făcut un apel către populație și către participanții la comemorarea secuilor martiri, din data de 10 martie, să dea dovadă de rațiune și calm, pentru că instituțiile statului sunt pregătite să gestioneze acest eveniment.

”Instituțiile statului sunt pregătite, o să fim prezenți, pentru că nimeni – noi respectăm dreptul la libera exprimare a oricărui cetățean și dreptul la adunare publică – dar nimeni nu are dreptul să destabilizeze ordinea publică, să destabilizeze municipiul Târgu Mureș’, a arătat prefectul.

Pe 10 martie 2014, în timpul unei manifestări de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș organizată de Asociația Siculitas, câteva mii de persoane au pornit într-un marș neautorizat prin oraș, unii dintre participanți îmbrâncindu-se cu forțele de ordine.
 
În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieței din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au amenințat cu arme albe, au cerut anularea Tratatului de la Trianon și au scandat lozinci cu caracter xenofob. Imediat după aceste incidente, o serie de membri ai formațiunii ungare Jobbik și ai Gărzii Magiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzați, unii primind interdicție de a mai intra pe teritoriul României.