ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a organizat marți, 28 februarie, de la ora 12.00, la Grupul statuar "Horea, Cloșca și Crișan”, din fața clădirii Grand Hotel Napoca, ceremonia de comemorare a martirilor neului românesc Horea, Cloșca și Crișan, la 238 de ani de când acești neînfricați eroi au fost executați prin tragere pe roată pentru că au luptat pentru eliberarea de sub tiranie a neamului lor împotriva habsburgilor, anunță NapocaNews.

Amfitrionul manifestării a fost d-l Tiberiu Groza, președintele Societății cultural-patriotice ”Avram Iancu”, care a anunțat faptul că s-au demarat acțiunile legale pentru canonizarea lui Horea, care printr-un act de martiriu, și-a adus contribuția credinței noastre creștin-ortodoxe și poporului lui Dumnezeu. 

IPS Andrei, însoțit de un sobor de preoți, a oficiat slujba de parastas și a rememorat momente din perioada în care era preot la Alba-Iulia și organiza diferite evenimente legate de comemorarea eroilor din răscoala de la 1784. A mai fost prezent și istoricul Ionuț Țene, care a transmis din partea edilului orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, că vor exista în continuare activități comemorative dedicate corifeilor. 

Evocare istorică a fost susținută de istoricul Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care sublinait răsunetul răscoalei în Europa și descrierea frângerii pe roată a martirilor, pe 28 februarie 1785, la Alba-Iulia, precum si prof. Vladimir Bogoslavievici a vorbit despre autorul monumentului dedicat martirilor din Cluj-Napoca, sculptorul Ioan Vlasiu.


Și-au adus un omagiu de asemenea, reprezentanții Primăriei Cluj Napoca Consiliului Județean Cluj, Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Asociației Astra, Asociatie Cultul Eroilor "Regina Maria”, Asocietiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, Fundatiei Carpatica, Asociației Concordia Transilvană și Societății culturale Bogdan Vodă.
 
Execuția barbara a celor 3 conducatori ai răscoalei locuitorilor din Țara Moților, la ordinele guvernatorului Transilvaniei, baronul Brukenthal, a demonstrat dispretul si oprimarea la care românii transilvaneni erau supusi în propia țară. Urmașii acestor eroi și martiri suntem noi, cei de azi care-i omagiem și le pătrăm vie amintirea, așezându-i în Panteonul națiunii române”, spun organizatroii.