ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima biserică ortodoxă poloneză ridicată la Varșovia în ultimii 100 de ani și-a deschis porțile, zielele trecute, pe 20 septembrie. Biserica Sfânta Sofia a fost sfințită de Arhiepiscopul Sava al Varșoviei, Mitropolitul Întregii Polonii.Slujba de sfințirea s-a desfășurat fără mască, după cum se poate vedea în fotografiile de mai jos, unde foarte puțini credincioși au ales să adopte această recomandare controversată, până nu demult contestată chiar de Organizația Mondială a Sănătății. La începutul pandemiei, OMS a insistat că doar cei care sunt bolnavi și cei care îi îngrijesc pe aceștia trebuie să poarte măști.
 
Conform estimărilor Bisericii, numărul credincioșilor ortodocși din Polonia se situează între 450.000 și 500.000.
 
 
Arhiepiscopul Sava a spus că biserica ortodoxă din Varșovia se dorește a fi un tribut adus leagănului creștinismului, care este Hagia Sofia din Istanbul.
 
 
Biserica este, de asemenea, dedicată memoriei strămoșilor ortodocșilor polonezi, în special celor care au murit în lagăre și închisori în perioada comunistă, în timpul revoltei de la Varșovia și în cel de-al Doilea Război Mondial, în luptele contra sovieticilor și naziștilor.

Și, după cum notează primatul polonez, sfințirea bisericii ortodoxe din Varșovia are loc pe fondul durerii provocate creștinilor de transformarea basilicii Haghia Sofia din Istanbul în moschee. De altfel, cea mai veche biserică bizantină, edificiu-simbol al creștinismului, a servit ca model pentru noua catedrală din Varșovia.
 
 
În iulie,  președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să remită fosta bazilică creștină cultului musulman, după ce o hotărâre judecătorească i-a revocat statutul de muzeu. Catedrala, simbol al lumii creștine, rămâne în Turcia strâns asociată cu capturarea Constantinopolului în 1453 de către sultanul Mehmet II, cunoscut sub numele de Cuceritorul. 

Această măsură a stârnit furia anumitor țări, în special a Greciei, care urmărește îndeaproape soarta moștenirii bizantine din Turcia.
 
Ca o sfidare, Erdogan a ales ca prima rugăciune să aibă loc cu ocazia celei de-a 97-a aniversări de la Tratatul de la Lausanne, care a fixat frontierele Turciei moderne și pe care președintele, un nostalgic al Imperiului otoman, solicită adesea să fie revizuit.