ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Printr-o inițiativă comună, Ambasadele României și R.Moldova la Baku au organizat sâmbătă, 9 martie 2024, la Muzeul Covorului din capitala Azerbaidjanului, un eveniment de promovare a tradiției MĂRȚIȘORULUI, la care au participat aprox 100 persoane-tineri, elevi și profesori îndrumători de la școli azere, reprezentanți ai mediului cultural și mass media locale, membrii celor două misiuni diplomatice și conducerea Delegației UE la Baku”, transmite ambasadorul Vasile Soare.

„Cei doi ambasadori - subsemnatul și colegul de la Chișinău, Alexandru Esaulenco, împreună cu directoarea Muzeului Covorului, Mira Mamedhanova, au deschis manifestarea cu scurte intervenții. Subsemnatul a prezentat semnificația și simbolistica MĂRȚIȘORULUI, vechimea acestei tradiții în arealul cultural românesc și inițiativa României, R.Moldova, Bulgariei și Macedoniei din 2027 care a avut ca rezultat includerea de către UNESCO a MĂRȚIȘORULUI în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Am făcut o paralelă între MĂRȚIȘOR și sărbătoarea NOVRUZ la azeri, alte popoare turcice și la persani, care se sărbătorește tot în luna Martie, 20/21/echinocțiul de primăvară, ambele fiind dedicate Noului An, noului început al ciclului vieții, Primăverii.
 
Colega mea de la ambasada Romaniei, Nicoleta Zagura, anterior expert UNESCO o buna perioadă, e explicat detaliat celor prezenți semnificatia MĂRȚIȘORULULUI din perspectiva cercetărilor istorice și științifice, după care a povestit și o legendă interesantă a acestui simbol care a captat atenția celor mici. Au urmat ateliere de creație cu implicarea acestora-unul de confecționat Mărțișoare (sub îndrumarea unor doamne cu  origini în Basarabia și de la Ambasada R.Moldova), unul de pictură pe motive florale, cu imaginarea tot a MĂRȚIȘORULUI (sub îndrumarea Nicoletei Zagura, Ambasada României) și altul de confecționat BUTA, simbol tradițional azer al focului (sub coordonarea lucrătorilor muzeului).
 
Rezultatele au fost extraordinare-copiii azeri au înțeles ce reprezintă MĂRȚIȘORUL, confectionand șnurul alb-rosu pentru a-l pune în piept, ca brățară la mâini sau pentru a-l prinde în păr (fetițele). Iar picturile lor au fost adunate într-un adevărat covor. Noi, cei doi ambasadori, i-am răsplătit la final pe toți copiii cu câte un "Certificat de Participare la atelierele Mărțișor 2024"...Atmosfera a fost destinsă de un "dans moldovenesc" al unui grup de copii de la o școală de dans din Baku și de un bufet pe cinste organizat de cele două ambasade pentru toți cei prezenți. 

Inițiativa comună a ambasadelor României și R.Moldova în Azerbaidjan a fost o experiență plăcută, s-a dovedit inspirată și educativă - cel puțin 100 de azeri au aflat despre tradiția MĂRȚIȘORULUI/vestitorul Primăverii în arealul cultural românesc, la o distanță de 3000 km de Azerbaidjan, unde  în curând, de NOVRUZ, va fi sărbătorită de asemenea venirea Primaverii și începutul Noului An. 

MĂRȚIȘOR = NOVRUZ

O Primăvară însorită vă dorim tuturor!”, a scris ambasadorul pe Facebook.