ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mărturisitorii Ortodoxiei din temnițele comuniste au fost comemorați, luni, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna, pe parcursul evenimentului fiind pomeniți Arhimandritul Gherasim Iscu, Valeriu Gafencu și toți foștii deținuți politici și mărturisitori din Penitenciarul Târgu Ocna, a informat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, potrivit Basilica.
 
Astfel, la slujba de pomenire după Sfânta Liturghie au participat peste 400 de persoane care s-au rugat pentru odihna celor care au mărturisit Ortodoxia în temnițele comuniste.
 
Potrivit sursei citate, la final, părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis cuvântul Arhiepiscopului Ioachim la acest eveniment.
 
Ierarhul a vorbit despre rezistența prin rugăciune și cultură ca o mărturisire a lui Dumnezeu.
 
„Elitele intelectualității românești au rezistat în închisoare cu gândul la ideal, la cei rămași acasă și la Dumnezeu, căci despre Dumnezeu și credință vorbește poezia din carceră. Născută din suferința tinereții, poezia din celulă a devenit rugăciune, iar rugăciunea haină și hrană, mâncare și băutură, putere transfiguratoare”.
 
Părintele Arhiepiscop a vorbit și despre identitatea națională și neuitarea mărturisitorilor din toate timpurile.
 
„Să nu ne dezicem de ceea ce suntem, să ne iubim țara și să ne aducem contribuția la împlinirea și conservarea idealurilor pentru care au luptat martirii și eroii acestui neam”, a îndemnat Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în mesajul transmis.
 
Prima comemorare de la Târgu Ocna a avut loc în 1991, fiind organizată de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România care s-a implicat și în organizarea slujbei de înmormântare pentru toți deținuții din gropile comune.
Potrivit Basilica, prin temnița de la Tg. Ocna au trecut numeroși slujitori ai sfintelor altare, cei mai cunoscuți dintre ei fiind Arhimandritul Gherasim Iscu, Pr. Constantin Voicescu, Pr. Viorel Todea, Pr. Ilie Lăcătușu, Pr. Sinesie Ioja, Pr. Pimen Bărbieru, Pr. Adrian Cărăușu, Pr. Iustin Paven, Pr. Constantin Savu, Pr. Gh. Burniche, precum și numeroși mireni, între care cel mai cunoscut și mai mediatizat este Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor”.


Sfânta Liturghie de dinaintea slujbei de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți condus de Părintele Protopop de Onești Ioan Bărgăoanu, printre care s-a aflat și Pr. Prof. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.