ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La evenimentul de comemorare a lui Valeriu Gafencu și a celor 80 de mărturisitori și deținuți politic în Penitenciarul-Spital Târgu Ocna în perioada incipientă a comunismului (1947-1964), Arhimandritul Pimen Costea, delegat al Arhiepiscopului Ioachim al Romanului și Bacăului, a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc, la finalul Liturghiei și parastasului slujite joi în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul de pe Trotuș.

„Dacă citim poeziile și textele celor care au pătimit în temnițele comuniste, veți vedea că transpare din fiecare cuvințel pe care l-au rostit un alt mod de a te bucura. Bucuria de a fi singur, străin, uitat, îngenuncheat, lovit, dar niciodată înfrânt. (...) Oamenii aceștia au descoperit frumusețea vieții de dincolo, a vieții infinite. Pentru ei nimic nu mai conta din cele de aici și nu au fost învățați să dăruiască, ci au învățat ceva mai mult decât am învățat noi sau decât știm noi, cei de aici, care dăruim în fiecare zi câte ceva cuiva. Ei se dăruiau pe ei înșiși! Se dăruiau plenar celorlalți și nu aveau nici un fel de resentiment față de oamenii care nu erau de aceeași credință cu ei, care nu le împărtășeau aceleași idealuri, care poate aveau o altă viziune despre viață. (...) Faptul că erau în același loc, că erau în aceeași biserică, faptul că se împărtășeau de același dar al suferinței care naște sfinți, oamenii aceștia s-au transfigurat în fiecare zi câte puțin și au făcut din cei cu care au fost o Biserică Triumfătoare”, a spus Arhim. Pimen Costea, citat de Basilica.ro.
 
 

„Sfinții închisorilor”? „Ce anume naște sfinți?”, este întrebarea retorică la care ne invită să medităm părintele Costea și pe noi, cei de azi.

„Au luptat până la sânge și au transformat totul din ideal în realitate, realitatea Cerului coborât pe pământ. Liturghia lor, chiar dacă nu era euharistică, era o liturghie jertfelnică în care îngerii slujeau împreună cu ei, în care suferința lor striga pentru a fi auziți de Dumnezeu. (...) Oamenii nu au vrut să audă, nu le-a păsat de strigătul acestora, însă Dumnezeu i-a auzit așa cum l-a auzit pe orbul din Ierihon, pe slăbănog, pe femeia cananeeancă ce striga disperată după ajutor. Îi numim ‹sfinți ai închisorilor› pentru că s-au sfințit în închisoare și pentru că închisoarea au făcut-o Rai”, a concluzionat vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Puteți urmări mai jos, integral, cuvântul de învățătură al părintelui Pimen Costea, imortalizat de televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

 
La rândul său, protopopul Ioan Bârgăoanu a spus că slujba de pomenire pentru cei trecuți la Domnul în condiții atât de dramatice în timpul dictaturii comuniste i-a adus mai aproape pe românii de acum de mărturisitorii de atunci, uniți în Sfânta Liturghie.
 
„Astăzi a fost o bucurie a Învierii pentru Mărturisitorii din temnița-penitenciar Târgu Ocna, aici unde Valeriu Gafencu a fost închis și unde, împreună cu peste 84 de clerici, au suferit în această temniță. S-a făcut o lucrare frumoasă, pentru că tradiția pe care o avem aici de câțiva ani buni unește întru rugăciune și în Liturghie toate sufletele celor care iubesc pe românii noștri care au însemnat pentru neamul nostru o stâncă de nebiruit”, a afirmat părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești.

La final, a fost resfințită troița înălțată în memoria mărturisitorilor anticomuniști, amplasată în curtea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna.