ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Francmasonii italieni au declarat că vor face apel la Papa Francisc pentru sprijin, după ce episcopul catolic local a reiterat condamnarea Bisericii Catolice privind francmasoneria, în lumina unei noi activități masonice în zonă, scrie LifeSiteNews.

Francmasonii locali din Arhidieceza de Chieti-Vasto, în estul Italiei, au declarat că vor solicita „o intervenție rapidă și activă" din partea Papei Francisc, după ce arhiepiscopul Bruno Forte a reamintit arhidiecezei interdicția strictă a Bisericii Catolice de a participa la activități masonice.

La 7 februarie, Forte a emis o scrisoare către arhidieceza sa în care a prezentat documentul din 1983 al Congregației pentru Doctrina Credinței (CDF) privind masoneria. 

Forte a declarat că: „condamnarea francmasoneriei rămâne neschimbată; în al doilea rând, catolicii care fac parte dintr-o lojă se află într-o stare de păcat grav și nu se pot împărtăși; în al treilea rând, nu sunt permise excepții".

Scrisoarea sa a fost motivată de activitățile reînnoite și publice organizate de masonii lojii Sovereign Arabian Phoenix din arhidieceza lui Forte, inclusiv o conferință la hotelul Iacone pe tema „Francesco d'Assisi: misticism sau ezoterism?". Mulți localnici au protestat împotriva conferinței, numindu-i pe masoni „răul absolut". Venerabilul maestru Ginevra Di Nicola a declarat că protestele reprezentau „ură socială". Di Nicola a adăugat că masonii „îl vor invita pe Bruno Forte la următoarea noastră întâlnire". 

„Noi nu suntem un crez religios, dar credem într-o ființă superioară pe care o numim „marele arhitect al universului", care a creat totul", a declarat Di Nicola. „Suntem o frăție care îmbrățișează orice credință religioasă". Câteva zile mai târziu, Forte - care a condus arhidieceza din 2004 - a publicat scrisoarea sa, care a constat în principal din textul documentului CDF din 1983. Acel text - semnat de cardinalul de atunci Joseph Ratzinger și aprobat de Papa Ioan Paul al II-lea - spune așa:

„Prin urmare, judecata negativă a Bisericii cu privire la asociațiile masonice rămâne neschimbată, deoarece principiile lor au fost întotdeauna considerate ireconciliabile cu doctrina Bisericii și, prin urmare, apartenența la ele rămâne interzisă. Credincioșii care fac parte din asociațiile masonice sunt în stare de păcat grav și nu pot avea acces la Sfânta Împărtășanie. Hotărârea CDF mai adaugă că episcopii locali nu pot emite documente care să difere în vreun fel de linia fermă prezentată de CDF în ceea ce privește relația Bisericii Catolice cu masoneria. „Nu este de competența autorităților ecleziastice locale să se pronunțe asupra naturii asociațiilor masonice cu o judecată care implică o derogare de la cele de mai sus, iar acest lucru este în conformitate cu Declarația acestei Sfinte Congregații din 17 februarie 1981".

În replică, lojile masonice au declarat că vor face apel la Papa Francisc să intervină în favoarea lor împotriva lui Forte. „Ne vom adresa Papei Francisc pentru a-i cere o intervenție rapidă și proactivă în această diatribă, care dăunează onorabilității noastre și, per total, ne amenință securitatea", a declarat Di Nicola pentru presa locală. De asemenea, masonul a citat direct din enciclica Fratelli Tutti din 2020 a Papei Francisc, citând paragraful 46: „Trebuie recunoscut faptul că fanatismele care duc la distrugerea altora au ca protagoniști și persoane religioase, fără a exclude creștinii, care pot participa la rețele de violență verbală".

O astfel de tactică este demnă de luat în seamă: Fratelli Tutti a lui Francisc promovează o „fraternitate universală" și face legătura și cu controversatul său document din 2019 de la Abu Dhabi privind fraternitatea umană. Ambele texte au fost criticate pe scară largă de catolici de la publicarea lor. Fostul nunțiu papal în SUA, arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, a scris în special că conceptul de fraternitate al lui Francisc este „blasfemiator din punct de vedere teologic". Un preot german cu voce proeminentă a descris, de asemenea, textul ca fiind împletit cu ideologia "masonică". Părintele Frank Unterhalt a remarcat că impulsul lui Francisc pentru ca religiile să fie pe picior de egalitate a fost un element cheie al obiectivelor masonice:

„Strădania pentru ecumenismul universal al religiilor a fost întotdeauna o preocupare a masoneriei pe calea spre scopul său real, și anume de a duce la străpungerea acelei religii autoconstruite în care se presupune că toate ființele umane sunt de acord. Într-adevăr, în urma publicării Fratelli Tutti, aceasta a fost salutată de Loja Masonică din Spania, care a declarat că este „ultima enciclică" a Papei Francisc în care acesta „îmbrățișează Fraternitatea Universală, marele principiu al Francmasoneriei Moderne".
 
 
 
 „Ultima enciclică a Papei Francisc arată cât de departe este actuala Biserică Catolică de pozițiile sale anterioare", a scris Loja. Condamnarea francmasoneriei de către arhiepiscopul Forte este poate surprinzătoare, având în vedere că propriul său palmares în materie ecumenică se îndepărtează de învățătura catolică. În cadrul unei conferințe de anul trecut de la Roma, arhiepiscopul a reluat și a făcut propriul apel de a pune capăt misiunii Bisericii Catolice de convertire a evreilor.

De asemenea, a fost secretar special al Sinodului privind familia din 2014 și i s-a atribuit meritul de a fi redactat controversatul raport intermediar al sinodului, care sugera ca Biserica să pună accentul pe aspectele „pozitive" ale acțiunilor pe care le consideră a fi păcătoase de moarte, cum ar fi adulterul, coabitarea premaritală și relațiile homosexuale.