Dacă nu mergi la Biserică, sau dacă nu ai trecut de o anumită vârstă, probabil că te întrebi cu ce te afectează pe tine ziua morților sau a „moșilor de iarnă”, care se celebrează în sămbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paștilor. Într-o postare pe social media, prof. Constantin Cioinică, citat de prof. Oana Moșoiu, ilustrează sacrificiile strămoșilor și explică nevoia recunoștinței față de cei ce nu mai sunt printre noi, dar care au trăit pentru ca noi să fim.

„Matematica ancestrală.

Pentru a te naște, ai avut nevoie de:

2 părinți
4 bunici
8 străbunici
16 stră, străbunici
32 stră, stră, străbunici
64 stră, stră, stră, străbunici
128 stră, stră, stră, stră străbunici
256 stră,stră,stră,stră, stră ,străbunici
512 stră, stră, stră, stră, stră, străbunici
1.024 stră, stră,stră,stră,stră,stră,străbunici
2.048 stră,stră,stră,stră,stră,stră,stră,străbunici

Doar pentru ultimele 11 generații, au fost necesari 4.094 strămoși, ca să poți fi aici astăzi. Cu aproximativ 300 de ani înainte de nașterea ta!

Gândește-te pentru o clipă:

Câte lupte? Câte războaie? Câtă foame? Câte dificultăți? Dar, de asemenea ... Câtă dragoste? Câtă durere? Câte bucurii? Câtă speranță? Câtă forță? Toți acești strămoși au trebuit să trăiască pentru a putea fi TU astăzi în viață.

Existăm doar datorită lor și tot ceea ce ne-au lăsat prin trecerea lor ...

Recunoștință față de toți strămoșii, fără ei nu am avea fericirea de a ști azi ce este VIAȚA”, a scris prof. Constantin Cioinică, sâmbătă, pe social media.