ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful secției de neonatologie a maternității Cantacuzino, Adrian Crăciun, a declarat, cu ocazia Zilei Prematurului, că a fost nevoit să refuze, anul acesta, peste 60 de cazuri de nașteri premature, din cauza capacității insuficiente. Anual, în România, se nasc peste 20.000 de copii prematuri, scrie Mediafax.

„Copiii prematuri se dezvoltă ca oricare alt copil, doar că ei au nevoie de ajutor în primele ore ale nașterii. Când te naști la 1.000 de grame, ești cât mâna, nu ai anticorpi, plămânii nu sunt dezvoltați, dar acești copii luptă și noi luptăm alături de ei. Din păcate, nu supraviețuiesc toți, dar cei care reușesc sunt cei mai mari luptători. Cel mai mic pacient al nostru a fost o fetiță, Maria, s-a născut la 24 de săptămâni și avea 600 de grame, și acum are 3 ani și merge la gradiniță și este un copil absolut normal”, a declarat șeful secției de neonatologie a maternității Cantacuzino, Adrian Crăciun.

Medicul a explicat că lipsa spațiului din secția de neonatologie l-a determinat să refuze zeci de nașteri premature.

„Avem un proiect prin care vrem să extindem secția de la 9 la 15 locuri. Nu va fi o investiție foarte mare, dar va fi nevoie de personal. De la începutul anului, avem aproape 20 de copii prematuri primiți și 60 refuzați pentru că nu avem unde să îi internăm. Mămicile, pentru a evita o naștere prematură, trebuie să meargă la medici, din păcate, la noi în țară, una din cinci mămici nu este văzută de niciun medic pe durata sarcinii. Copiii prematuri trebuie să se nască în maternități", a precizat Crăciun.

În țara noastră, anual, se nasc peste 20.000 de copii prematuri, dar cele mai multe maternități nu sunt pregătite pentru a oferi ajutor acestor copii. ONG-urile depun eforturi foarte mari pentru a echipa maternitățile cu echipamente moderne.

"Maternitățile se luptă cu lipsa capacității, avem doar 50% din capacitatea de a îngriji prematurii, care se nasc sub 1.000 de grame. Este important să ajutăm la extinderea capacității secțiilor deja existente. Trebuie să aducem echipamente de ultimă generație pentru că acestea asigură supraviețuirea și dezvoltarea foarte bună a copiilor. Noi investim și în educația mamelor. Noi lucrăm în 28 de comunități rurale pentru a ajuta mamele, prin suport socio-medical, să își controleze sarcina, să se hrănească mai bine, vom investi în pregătirea cadrelor medicale pentru a acorda ajutor în prima oră după nașterea copilului. În maternități, ne confruntăm cu lipsa meselor de resuscitare, incubatoarelor și multe alte echipamente esențiale. Am văzut maternități în care stau câte doi copii într-un incubator sau ventilația respiratorie se face manual", a precizat președintele Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.