ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Eu mă pricep doar la uniforme și chiloți cu horboțică”. Declarația exactă îi aparține designerului vestimentar Daniel Racoviță, pe care președintele Maia Sandu l-a numit, recent, membru al Comisiei Naționale de Heraldică, transmite Moldova24. Racoviță (foto dreapta) face parte și din partidul lui Gheorghe Cavcaliuc - „PACE” -, pe care Maia Sandu l-a criticat de incompetență de mai multe ori, informează Sinteza.org.

Pentru necunoscătorii în „heraldică” horboțică înseamnă danteluță.

Noul heraldist de stat este un „creator de modă” din Republica Moldova care a reușit performața financiară de a „rebrăndui” șepcile polițiștilor de peste Prut și apoi, pe rând, uniformele Gărzii de Onoare a MAI, ale Serviciului Vamal, ale SPP-ului din RM, Serviciului Fiscal, Ordinului de Malta dar și ale... Orchestrei MAI. Se pare că numai chiloțeii doamnei președinte au mai rămas pe listă...

Daniel Racoviță a fost numit de președintele Sandu membru al Comisiei Naționale de Heraldică în locul unuia dintre cei mai apreciați istorici contemporani din spațiul românesc, Vlad Mischevca (foto stânga), chiar unul dintre fondatorii Comisiei Naționale de Heraldică.

„Bine a făcut Maia că l-a exclus pe Vlad Mischevca din Comisia de heraldică. În primul rând n-are experiența necesară de spălare de bani și imagine în soțietatea civilă și nu este adeptul națiunii civice moldovenești, iar în al doilea rând nu cunoaște nimic despre ultimele tendințe în moda fustelor și lenjeriei prezidențiale.”, a comentat inspirat un coleg, Andrei Vătafu.

Jurnalistulul și omul politic basarabean Ștefan Secareanu, care este și editorialist ActiveNews, a criticat dur decizia matrioșcei de la Chișinău de a-l exclude din Comisie pe Vlad Mischevca, fondator și primul președinte al Comisiei Naționale de Heraldică, transmite și Punctul.md.

„Acum o oră, salutam gestul Președintei Maia Sandu de a-l fi exclus pe Corneliu Popovici, fostul consilier în domeniul educației, culturii și cercetării al lui Igor Dodon și hulitor veninos al Istoriei Românilor și al Limbii Române, de la conducerea și din componența Comisiei Naționale de Heraldică!

Îl cunoaștem și îl apreciem pe doctorul în istorie și heraldistul Vlad Mischevca! Nu cunoaștem însă din ce rațiuni Președinta Maia Sandu l-a exclus din Comisia de Heraldică. În această clipă pot doar să-mi exprim regretul și profunda nedumerire în legătură cu asta.

Consider că și asemenea acte de respingere, de tratament nedrept comise în raport cu intelectuali și specialiști ca Vlad Mischevca se vor constitui în piedici serioase în acumularea viitorului vot masiv pentru PAS la alegerile anticipate, vot pe care noua noastră președintă și-l dorește atât de mult, și e firesc să și-l dorească”, a scris Ștefan Secareanu.

Totodată, Ion Mischevca se arată nedumerit de faptul că „Vlad Mischevca, doctor în istorie și heraldist, Maia l-a inclus în Comisia Națională de Heraldică pe un… designer vestimentar! Nu, asta nu-i glumă. Să înțelegem că în loc de steme și blazoane vom avea… rochii și malete?!

Am solicitat o reacție de la Președinția Republicii Moldova, însă, până la ora publicării articolului, nu am primit încă un răspuns, mai informează sursa citată.

DIN REALIZĂRILE HERALDICO-FALERISTICE ale prof. dr. Vlad Mischevca

1989-1990
• Participant la concursul elaborării Stemei de Stat a Republicii Moldova și la argumentarea istorico-heraldică a Tricolorului național în calitate de Drapel de Stat.
1996
• Autor al primelor însemne heraldice corporative din Republica Moldova – Drapelele terestru și fluvial al Vămii Republcii Moldova (3.09.1996), actualmente „Drapelul Serviciului Vamal al Republicii Moldova”, intrat în vigoare din 16.06.1997 (coautori: S. Andrieș-Tabac, N. Schițco, I. Căruntu, pictor: Gh. Vrabie). http://www.customs.gov.md/index.php?id=661997
• Emblema Comisiei Naționale de Heraldică a Republicii Moldova (27.02.1997, desen final: 23.02.2001). Coautor: S. Andrieș-Tabac, pictor: S. Odainic.
• Coautor al concepției Emblemei Academiei de Științe a Republicii Moldova, argumentate științific împreună cu dr. C. Ciobanu și executate de către pictorul S. Odainic (acceptate de CNH la 13.09.2001). Ulterior această variantă a fost înlocuită cu o lucrare elaborată de S. Andrieș-Tabac și M. Șlapac (pictor) în 2005, bazată pe ideea continuității simbolicii vechi.2000
• Simbolurilor supreme ale Armatei Naționale a Republicii Moldova: „Stema, Emblema & Drapelul”, aprobate de CNH la 12.06.2000. (Coautor: S. Andrieș-Tabac, pictor: I. Caminschi). http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=1462001
• Emblema Vămii Republicii Moldova. Coautori: S. Andrieș-Tabac, N. Schițco, I. Căruntu, pictor: Gh. Vrabie.
• Stema Vămii R. Moldova (actualmente Serviciului Vamal al Republicii Moldova). (Ambele confirmate de CNH la 24.07.2001). Coautor: S. Andrieș-Tabac, pictor: Gh. Vrabie.2008
• Coautor al medaliei jubiliare „650 de ani de la întemeierea Țării Moldovei”, instituite la 25.12.2008. (pictor: S. Odainic).2011
• Coautor al medaliei jubiliare „Aniversarea a XX-a a Armatei Naționale”, 2011. (S. Odainic).
• Autor al Insignei „Partcipant la Parada Militară, consacrată aniversării XX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, 27 august 2011”.
• Autor al Simbolurilor publice ale Institutului de Istorie, Stat și Drept al AȘM (Stema, Emblema, Drapelul, aprobate de Consiliul Științific al IISD).2012
• Elaborarea distincțiilor faleristice ale Armatei Naționale (Decretul nr. 244-VII al Președintelui RM din 21 august 2012 http://www.army.md/inf/distinctii.pdf ):
1) Crucea „Pentru merit” cuprinde 3 clase:
a) clasa I;
b) clasa II;
c) clasa III;

2) Crucea „Pentru serviciu impecabil” cuprinde 4 clase:
a) „Veteran”;
b) clasa I;
c) clasa II;
d) clasa III;

3) Medalia „Consolidarea Frăției de Arme”.

6) Insignele în 3 grade a cursului universitar (Licență, Masterat, Doctorat) al Academiei Militare „Alexandru cel Bun”. (Aprobate de Comisia Heraldică a MA, noiembrie 2012); (2011-2014);

7) Medalia „Bărbăție și Curaj” (2014);

8) Medalia „Pentru misiuni umanitare și de menținere a păcii”. (2014);

1. Autor al distincției de stat – Medaliei „Crucea comemorativă. Participant la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992)”. (Monitorul Oficial, nr.21-24, 27.01.2012, p. 15-16). http://www.asm.md/?go=noutati_detalii&n=4520&new_language=0
2. Medalia „Pentru menținerea păcii în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova” (proiect depus la 5 iulie 2012 Biroului pentru Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova,).
3. Elaborarea Stemei Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.(Aprobată de Comisia Heraldică a MA, noiembrie 2012); etc.