ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce România decide prin lege internarea cu forța a persoanelor depistate pozitiv, în Austria nici nu se pune problema internării obligatorii. O spune chiar un medic român din Austria, diagnosticat cu Covid-19, și care s-a tratat acasă. Medicul afirmă că febra nu constituie la austrieci motiv de internare, iar băgarea cu forța în spitale nu ține de lumea civilizată.
 
Un medic român stabilit în Austria și soția sa, tot româncă, au fost depistați cu COVID-19. Medicul a povestit pentru „Adevărul” experienta sa.
 
Bogdan Istratoaie, un medic rezident neurolog stabilit de patru ani în Austria, a fost diagnosticat cu COVID-19, alături de soția sa Ioana, care este la rândul său medic. „Presupun că m-am infectat de la o chelneriță care își dregea vocea și nu purta mască. A fost prima zi în Austria în care a fost retrasă masca inclusiv pentru personalul din gastronomie”, a declarat medicul român, potrivit căruia, odată cu tastarea sa pozitivă, au fost supuși testelor toți colegii și pacienții săi, dar niciunul nu a fost depistat pozitiv. În schimb, două dintre persoanele cu care medicul a intrat în contact fără mască, soția sa și soția unui prieten, au fost infectate.
 
Bogdan Istratoaie a povestit cum au debutat simptomele și cum a evoluat boala. „Miercuri, am consumat băuturi reci și a suflat clima pe mine foarte tare. A doua zi, joi, am simțit ca și cum aș avea o faringită. Am avut gâtul roșu și mă durea. Am bănuit că e apa rece pe care am consumat-o cu o zi înainte și clima care a bătut pe mine. Nu am dezvoltat alte simptome care să mă alarmeze. Acum, uitându-mă în urmă îmi dau seama că vineri dimineața cafeaua nu mai avea același gust. Apoi, s-a întâmplat că vineri după-masă, în timp ce veneam de la serviciu, în drum spre casă, am simțit efectiv ca și cum cineva ar fi trecut cu o brichetă prin nasul meu și în decurs de două minute mi-am pierdut tot mirosul. Vineri seara și sâmbătă, m-a apucat o febră foarte puternică. Simptomele acestea m-au ținut aproape o săptămână”, a povestit medicul român din Austria.
 
Bogdan Istratoaie a mai declarat că în cazul său simptomele au fost mai puternice decât în cazul soției sale, dar nu știe dacă nu cumva acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că este supraponderal sau din cauza băuturilor reci pe care le-a consumat cu două zile înainte de a dezvolta simptomele sau din cauza grupei de sânge. Medicul român a povestit că atât el, cât și soția sa s-au tratat la domiciliu, pentru astfel de simptome fiind permis tratamentul la domiciliu. „Febra nu e motiv de internare în Austria. Cei mai mulți dintre pacienții cu coronavirus din Austria stau acasă. În lumea civilizată, nu te internează obligatoriu. Nici în România nu cred că este dorința colegilor mei să interneze obligatoriu. Mi se pare normal să stai la început acasă, dar dacă știi că ai factor de risc, se fac analize, se face radiografie și atunci se ia o decizie. Dacă mai dura febra, dacă aveam o insuficiență respiratorie, m-aș fi internat.  Dacă ești o persoană cu comorbidități, locul ar fi direct în spital. Sunt de părere că dacă ești sănătos, dacă nu ai evoluție severă și nu prezinți simptome care să indice o decompensare nu e necesar să te internezi, dar dacă doctorul care te vede decide, pe baza analizelor, că trebuie să te internezi, consider că trebuie să te internezi”, a mai declarat medicul român din Austria. Bogdan Istratoaie a declarat că după 14 zile, dacă nu mai prezintă simptome, atât el cât și soția sa vor fi testați. Medicul român stabilit în Austria a catalogat drept iresponsabilă atitutindea celor care spun „haide să facem toți boala ca să avem imunitate colectivă”.