ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei spitale din județul Sibiu au primit medicamente Favipiravir, pentru bolnavii COVID-19, expirate. Este vorba de Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Municipal Mediaș și de Spitalul CF Sibiu. Reprezentanții celor trei spitale au informat despre această situație Direcția de Sănătate Publică și au blocat, miercuri, medicamentul în farmacii, informează Tribuna.ro.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a informat autoritățile cu privire la livrarea către unitatea noastră sanitară a unei comenzi cu medicamentul Favipiravir, ieșit din termenul de garanție. Medicamentul în discuție este blocat în farmacia Spitalului, până la precizări ulterioare ale autorităților”, a declarat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Practic, pe cutia de Favipiravir există o atenționare de modificare a termenului de expirare, în limba maghiară. Pe cutie termenul este iulie 2022, iar pe blisterele cu tablete, termenul este octombrie 2021.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a cerut, miercuri, clarificări de la Agenția Națională a Medicamentului (ANM) privind termenul de valabilitate al Favipiravirului importat din Ungaria pentru pacienții cu COVID-19, deoarece pe blister scrie că a expirat în octombrie 2021, iar pe cutie că va expira în iulie 2022, a precizat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al instituției, medicul Adela Morar. 

„Am aflat și noi de la spitalele noastre, pe comenzile pe care și le-au făcut ele, (...) că pe cutie scrie luna a șaptea 2022 și pe blistere apare termenul inițial, înainte de studiile de prelungire. Facem verificări la Agenția Națională Medicamentului și cerem clarificări pentru siguranța tuturor", a explicat directorul adjunct al DSP Sibiu.

Potrivit sursei citate, deocamdată pacienții cu COVID-19 din spitalele din județ au încă Favipiravir din stocurile precedente și un alt transport cu acest medicament este așteptat în cursul zilei de joi, la Sibiu, de la fabrica Terapia din Cluj-Napoca.

Agenția Națională a Medicamentului a precizat, într-un răspuns pentru Libertatea, că medicamentele nu sunt expirate, fiind vorba despre o eroare de inscripționare.

„Dintr-o eroare legată de inscripționarea ambalajului medicamentului, a fost tipărită data de expirare 10.2021 în loc de 07.2022 (medicamentul având perioada de valabilitate de 15 luni de la data fabricației, respectiv medicamentul fabricat în 04.2021 expiră în 07.2022)”, se arată în documentul ANM. 

Agenția precizează totodată că „autoritatea competentă din Ungaria a decis în data de 06.10.2021, respectiv 07.10.2021 aprobarea comercializării până la data de 31.07.2022 (data de expirare) a celor două serii (FV14018A, FV14019A), cu ambalajul inscripționat cu eroarea formală menționată, cu  condiția aplicării unei etichete autocolante neîndepărtabile pe ambalajul secundar”. 

Cele două serii menționate mai sus au fost fabricate în luna aprilie 2021 și expiră la finalul lunii iulie 2022, mai arată ANM. 

Firma importatoare Bio Eel a explicat că a aflat abia miercuri dimineață despre neconcordanța dintre data inscripționată pe ambalaj și cea de pe blistere, întrucât nu putea desface cutiile. Ea a cerut autorizația din Ungaria și așteaptă aprobarea de la ANMDM. Citiți aici tot răspunsul firmei. 

Ziarul Libertatea a intrat în posesia unui document prin care firma Bio Eel le transmite spitalelor că, deși a obținut prelungirea termenului de valabilitate al produselor, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) analizează autorizațiile și, până la obținerea unui răspuns, solicită oprirea de la utilizare a medicamentului.