Agenția Națională a Medicamentului anunță blocarea vânzării în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, informează Europa FM.

Blocarea comercializării medicamentelor ce conțin ranitidină constituie o măsură preventivă luată de autoritățile române, după ce Grupul european pentru Calitatea Medicamentului a anunțat că au fost depistate în această substanță impurități care prezintă potențial cancerigen pentru oameni.

În așteptarea unei decizii a Comisiei Europene asupra posibilelor riscuri ale tratamentului cu ranitidină, vânzarea medicamentelor ce conțin această substanță rămâne blocată în România. Interdicția temporară se aplică atât pentru medicamentele cu administrare orală, cât și pentru soluțiile injectabile pe bază de ranitidină.

Pacienții care aveau prescrise medicamente conținând această substanță sunt anunțați că există pe piață tratamente alternative, pentru prescrierea cărora sunt sfătuiți să se adreseze medicului.
 
Ranitidina este o substanță ce reduce cantitatea de acid din stomac, permițând înlăturarea durerilor și grăbind însănătoșirea stomacului și a duodenului. Era comercializată în farmacii ca antibiotic cu diferite gramaje.