ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii Ionuț Gobej și Dorin Bică, unii dintre cei mai buni specialiști neurochirurgi din lume, au anunțat luni dimineața că și-au dat demisia din funcția deținută la Spitalul Colentina. Lipsa de viziune a noii administrații de la spitalul Colentina, după ce primarul general  Gabriela Firea a decis demiterea fostului manager al spitalului și deciziile luate de noua conducere, care au dus la distrugerea secției de neurochirurgie și a celei de terapie intensivă,  sunt motivele care i-au împins pe cei doi medici, care au muncit, dedicându-se trup și suflet pentru deschiderea secției de neurochirurgie a spitalului, să recurgă la acest gest. „Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluție. Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape”,  a scris medicul Ionuț Gobej pe pagina sa de Facebook. 
 
„Dragi pacienti, prieteni si colegi,
Astazi 4 septembrie 2017 am demisionat împreună cu colegul meu Dr Bică din funcția deținută la Spitalul Colentina. Atașez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluție.
Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape”, a scris acesta.

În textul demisiei, medicii Ionuț Gobej și Dorin Bică arată  că au făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat în ultimii trei ani doar că, în ciuda numeroaselor referate și memorii adresate instituțional la toate nivelurile ierarhice, strigătul lor a rămas fără ecou. „Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate”, spun cei doi, în finalul demisiei.

„Am venit în anul 2014 la spitalul clinic Colentina din București captivat de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o secție de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în maniera minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume. Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franța. De la primele discuții și până la primul pacient operat, au trecut opt luni. În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel 1, foarte performantă și a modernizat neurologia, secție fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înaltă performanță. Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017, urma să se dea în folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi pregătiți și ei în clinici din străinătate. 
 
În ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat. Termenii proiectului „Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic. Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferința de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. Astăzi, activitatea în secția de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevazut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente. Standardul de calitate oferit pacienților ce au fost operați a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din secțiile de neurochirurgie și ATI. Astăzi fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate.

În aceste condiții, prezența mea în spitalul clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”, explică semnatarii demisiei, medicii neurochirurgi Ionuț Gobej și Dorin Bică.